Foarte multe afectiuni pe care le contractam de-a lungul timpului se pot datora conditiilor improprii de desfasurare a activitatii la locul de munca, multe persoane renuntand constant la obiceiuri sanatoase, alimentare sau de alta natura, pentru a reusi sa inregistreze un randament crescut in plan profesional.
Angajatii care isi desfasoara activitatea in mediile toxice, aerisite prost sau cei care lucreaza exclusiv in birouri sunt cei mai expusi aparitiei unor probleme de sanatate mai ales atunci cand programul lor obisnuit de munca depaseste 6 ore pe zi, in unele cazuri discutandu-se chiar si de 9-10 ore pe zi petrecute in prezenta unor factori majori de poluare.
Incepand cu problemele legate de greutatea corporala si sanatatea sistemului respirator si a celui circulator si ajungand la boli cronice precum cancerul, diabetul sau boli ale sistemului digestiv si cel osos angajatii de rand nu vor putea sa lupte eficient pentru sanatatea lor daca nu iau din timp niste masuri utile, de ordin alimentar si profesional, pe care sa le urmeze mai apoi in absolut toate detaliile.
Servirea zilnica a micului-dejun este prima si una dintre cele mai importante reguli de prevenire a bolilor profesionale, mai ales daca se introduc in meniu si antioxidanti utili, lapte degresat, sucuri de fructe proaspete, fibre alimentare si alte alimente cu rol activ in prevenirea unor boli grave.
Tot in plan alimentar, mesele servite la locul de munca este indicat sa fie preparate de acasa sau sa existe posibilitatea prepararii unui pranz bogat in nutrimente si la locul de munca. Altfel, servirea de mancare fast-food, bauturi carbogazoase, produse rafinate si altele din aceasta categorie vor aduce fara doar si poate numai minusuri pentru sanatatea angajatilor.
Ruperea ritmului la locul de munca este uneori obligatorie atunci cand se lucreaza asezat sau in pozitii fixe pentru mai multe ore la rand. Mici pauze periodice punctate de exercitii simple de incalzire a articulatiilor, o plimbare scurta in pauza de masa sau doar schimbarea mai deasa a pozitiei la locul de munca vor ajuta foarte mult la mentinerea unui bun nivel al sanatatii generale.
Aportul constant de lichide peste zi este esential pentru sanatate. Sucurile naturale, ceaiurile din plante medicinale si laptele degresat sunt foarte indicate deoarece pot oferi si substante utile care protejeaza organismul de factorii de poluare. Mai ales lucratorii din mediile cu grad de toxicitate ridicat ar trebui sa tina seama de acest sfat si sa consume zilnic peste 2 litri de lichide, chiar si daca va fi vorba doar de apa imbuteliata si filtrata.
Cei mai indreptatiti sa ia masuri bune pentru protejarea sanatatii tuturor angajatilor sunt chiar managerii de companii, iar daca acestia "uita" de acest lucru atunci trebuie sa li se aduca la cunostinta cam toate masurile care pot fi luate pentru a se reduce la minimum astfel de probleme de sanatate. Exista deja o serie de recomandari de natura medicala si alimentara care acopera cam toate sectoarele de activitate economica si nu mai pot fi deci invocate scuze atunci cand aceste masuri de protectie a sanatatii nu sunt aplicate intocmai.
Unele companii ofera chiar si programe de tip sportiv sau recreational pentru angajatii lor, care se dovedesc de real folos pentru randamentul bun al angajatilor, acestia gasind motivatii suplimentare pentru a munci mai bine intr-un mediu de lucru care promoveaza printre altele si sanatatea fizica si pe cea mentala. Uneori chiar managerii de activitati economice sunt direct interesati de asemenea probleme si gasesc cai eficiente de rezolvare a lor, dar in restul cazurilor, adica pentru cei mai multi dintre salariati, masurile preventive precum cele amintite mai sus vor ajuta decisiv la mentinerea unui nivel superior al sanatatii la locul lor de munca si nu politica companiei unde acestia activeaza.
Adauga comentariu