Descoperit in 2013, dupa 20 de ani de cercetari aprofundate, de catre profesorul si specialistul in geofizica marina William W. Sager, de la Universitatea Houston din SUA, Masivul Tamu, localizat pe fundul Oceanului Pacific in zona vestica a faimosului Cerc de foc al Pacificului, este considerat in prezent drept cel mai mare vulcan de pe Pamant, specialistii in geologie comparandu-l in mai multe randuri cu vulcanul Olympus Mons de pe planeta Marte, inregistrat la ora actuala ca cel mai mare vulcan din intregul nostru Sistem Solar.
Datat cu o vechime de peste 145 milioane de ani, Masivul Tamu nu este, asa cum se credea pana de curand, o structura uriasa constituita din mai multi vulcani de dimensiuni mici, precum este cazul insulelor Hawaii si Islanda, ci este un vulcan izolat, de sine statator, care daca ar deveni activ ar putea spulbera mare parte din planeta noastra in urma unei eruptii apocaliptice, nemaiauzite de cand exista oameni de Pamant. Megavulcanul Tamu este din fericire inactiv si sade pasnic pe fundul oceanului, intre Japonia si insulele Hawaii, la o adancime de aproximativ 2000 de metri.
Profesorul Sager considera ca acesta nu este un caz unic pentru Oceanul Pacific, el estimand ca Cercul de foc al Pacificului ar putea include cel putin inca un alt megavulcan izolat de dimensiuni egale sau chiar mai mari cu Masivul Tamu, iar atentia sa este orientata in mod aparte catre zona Pacificului ecuatorial unde se afla cel mai intins platou oceanic de pe mapamond, aici fiind posibil sa fie descoperit pe viitor un al doilea supervulcan care dormiteaza la fel ca si Masivul Tamu de zeci de milioane de ani sub apele Oceanului Pacific.
Ca fapt divers, pentru amatorii de statistici, puteti retine ca proaspat descoperitul masiv Tamu are o suprafata echivalenta cu aceea a statului Arizona din Statele Unite si se crede ca a erupt in urma cu circa 145 de milioane de ani cand a schimbat complet structura geologica a unei arii foarte largi a Pamantului. Masivul Tamu este situat la o distanta de aproximativ 1500 kilometri de Japonia, la o adancime de 2 km pe fundul Oceanului Pacific. Este cel mai mare vulcan izolat de pe Terra si al doilea vulcan izolat ca marime din intregul nostru Sistem Solar.
Adauga comentariu