Sarbatoarea Pascala se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele Dar cum se transforma aceste |
[Trimite si tu o felicitare virtuala] |
Mai intai se aleg oualele cele mai proaspete, fie ele de gaina, gasca sau rata, apoi se pun la fiert impreuna cu o cantitate mica de otet, utilizat adesea deoarece fixeaza mai bine vopseaua. Apoi se lasa ouale la racit dupa care urmeaza etapa de incondeiere a acestora. Cel mai adesea incondeierea se realizeaza cu chista (condei) sau felesteleu. Motivele ornamentale cel mai adesea folosite sunt: bradul, mielul, chipul lui Iisus, animale sau plante. Incondeiatul oualelor este un obicei ce s-a transmis din generatie in generatie, dar timpurile trec si lumea e intr-o continua schimbare precum tehnicile si modelele oualelor de Pasti se schimba. De exemplu acum ouale incodeiate deobicei sunt pentru ornament, iar cele pentru masa sunt facute mult mai simplu folosind o singura culoarea. Cele dedicate strict aspectului ornamental sunt fie din lemn sau golite anterior de continut si acoperite cu un strat de ceara pentru a fi mai rezistente. Alte tehnici includ impodobirea cu margele a oualelor si ouale care au ca motiv ornamental animalele, dar si plantele. Totusi cel mai des intalnite sunt cele cu motive religioase sau cu reprezentari de icoane. Pretul unor astfel de oua depinde de marimea lor, dar si de reprezentarea ornamentala, astfel ca un ou din lemn de dimensiuni mari si cu un motiv ornamental religios poate ajunge la 200 RON, iar unul de ceara de dimensiuni normale ajunge la 7 RON. Galerie
de poze (click pentru a mari) Poze realizate cu ocazia manifestarii interactive |
Adauga comentariu