Animale de companie Lifestyle

Otita externa la caini si pisici


 
Este foarte trist când animalutul nostru de companie se îmbolnaveste, ni se rupe inima mai ales pentru ca nu întelegem exact ce îl doare sau ce nevoi are. De aceea este bine sa ne informam în legatura cu pericolele la care sunt predispusi tovarasii nostri necuvântatori si sa ne prezentam cu ei de urgenta la veterinar pentru a descoperi din timp problemele si a le trata eficient.

Una dintre afectiunile extrem de neplacute, care poate afecta în special pisicile dar si cateii, (mai ales pe cei din rasele: cocker, setter, bichon, basset, ciobanesc german, shar-pei) este otita externa.

Este vorba despre o inflamatie la nivelul canalului auditiv, foarte dureroasa si urât mirositoare. În cazul unei asemenea probleme animalutul ne va anunta scarpinându-se foarte tare în zona urechii afectate sau stând cu capul înclinat în partea bolnava.

Otita externa poate fi provocata prin patrunderea samponului, apei, parului, prafului, corpurilor straine în canalul auditiv. De asemenea la baza otitei mai pot sta parazitii, alergiile, dezechilibrele hormonale, maladiile auto-imune, tumorile, etc.

La primele semne mentionate mai sus (scarpinat excesiv, miros neplacut) trebuie sa ducem animalul de companie la medic unde va fi supus la mai multe teste pentru a confirma prezenta bolii si pentru a identifica o cauza specifica. Se prescrie un tratament care trebuie aplicat ca la carte (de obicei un tratament local ce trebuie administrat doar dupa curatarea urechii). Otita netratata poate duce la complicatii, ajungând chiar la pierderea echilibrului sau la surzire.

Asa ca nu ignora semnele pe care ti le trimite tovarasul tau blanos si ai grija de sanatatea lui. Pentru a preveni aparitia acestei boli neplacute trebuie sa fii foarte atenta în momentul baitei (sa nu-i intre apa si sampon în urechi), sa identifici elementele care-i cauzeaza alergii si sa le elimini, sa ai grija cu ce se joaca sau cu cine se joaca (pentru evitarea patrunderii corpurilor straine în urechi), sa tunzi periodic parul din zona urechilor, sa ai grija de igiena urechilor (mai ales în cazul cateilor care produc ceara în exces).

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu