Lifestyle Trucuri culinare

Ordine in propria bucatarie



B
ucatarie este una dintre cela mai importante
camere din casa, dimineata ne bem cafeaua iar se seara
servim cina inainte sa treaca mos Ene pe la gene. O bucatarie
bine organizata iti poate usura activitatile pe care le
desfasori aici si ii ofera un look mereu proaspat, curat
si imbietor.

Etape:
– Lucruri pe care nu le mai folosesti.
Daca ai in aceasta camera produse, aparate care nu le
mai folosesti de luni de zile, este bine sa le dai ori
unui prieten ce are nevoie de ele, unui vecin sau unui
membru din propria familia ori doneaza-le unor oameni
nevoiasi, numai scapa de ele.
– Inlocuieste. Tot ce este stricat trebuie
schimbat, de la tigaia care scoate fum, pana la usa cuptorului
de microunde ce nu se mai inchide, sau dulapul care arata
ca si cum a trecut printr-un razboi. In cazul in care
bugetul nu iti permite sa faci schimbari atat de repede,
atunci intocmeste o lista cu ce trebuie inlocuit si in
timp fiecare obiect va fi schimbat.
– Usor de gasit. Tine lucrurile pe care
le foloseste aproape in permanenta in zone ce pot fi accesate
cu usurinta. Daca tava de facut cozonaci o folosesti doar
o data pe an, atunci aceasta nu are ce cauta aici, trebuie
pusa intr-o camara si scoasa doar cand este nevoie, in
schimb tigaia in care faci omleta cel putin de 2-3 ori
pe saptamana este bine sa fie la indemna.
– Centre de activitate. In fiecare bucatarie
se gasesc anumite zone in care efectuam anumite activitati,
tineti in apropierea lor ustensilele de care ai nevoie,
de exemplu:
* zona de preparare: cutite, cupe de masurat, linguri,
fund de taiat, toate trebuie sa fie mentinute cat mai
aproape.
* zona de gatit: aragazul si ustensilele necesare ca:
tigai, oale, spatula, linguri etc.
* zona de copt: daca iti place sa coci de la prajituri,
la torturi si tarte este bine sa ai in apropiere un dulapior
unde sa gasesti rapid: faina, zaharul, praful de copt,
mixer.
* zona de spalat: chiuveta sau masina de spalat vase,
trebuie sa aiba in apropiere sapunul, manusile de protectie,
bureti s.a.
– Curata dupa tine. Dupa fiecare folosire
a mesei din bucatarie aceasta trebuie stearsa si curatata
iar ustensilele folosite vor fi puse fiecare la locul
lor dupa ce au fost clatite.
– Lista. Cand te duci la cumparaturi
este bine sa ti faci o lista cu tot ce iti trebuie pentru
bucatarie de la sapun, la ulei sau cativa bureti noi.

Nu uita: pentru a mentine o bucatarie curata ca lacrima
este necesar sa faci curat dupa fiecare actiune pe care
o efectuezi in aceasta camera, nu intoarce intreaga bucatarie
cu sus in jos si apoi sa incerci sa o readuci cu picioarele
pe pamant, este obositor, de cele mai multe ori iti pierzi
rabdarea si faci o curatenie superficiala si rapida, asa
ca incarcate cu rabdare si curata pas cu pas.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu