Lifestyle Trucuri culinare

O bucatarie condimentata



Bucatarie noastra va fi completa doar in momentul in care
avem o adevarata
colectie de condimente, mirodenii care ofera mancarurilor
acel gustul ce le face atat de apetisante.
In esenta, exista 2 tipuri de condimente: picante, printre
care intalnim piper, hrean, usturoi, boia de ardei, mustar
de masa, etc si aromatice: oregon, nucusoara, chimen,
foi de dafin, vanilie, wasabi etc.

Piperul: originare din India, aceste
bobite mici si negre care pot ingenunchia si cel mai inalt
om din lume contin un alcaloid piperin ce ii confera gustul
picant. Este unul din condimentele cele mai utilizate,
pe langa piperul negru mai exista cel alb, verde si rosu,
ce sunt mai putin cunoscute. Este cel mai adesea utilizat
in condimentarea preparatelor din carne sau peste, dar
si folosit in cantitati foarte mici in anumite salate.
Stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor,
si din cauza mirosului sau tipator este folosit in obtinerea
parfumurilor barbatesti.

Ghimbirul: este cel mai adesea folosit
la pregatirea sosurilor, dar si a unor bauturi, are o
aroma iute ce completeaza compozitia. Este o mirodenie
ce stimuleaza
pofta de mancare, este antiseptic de aceea ceaiul de ghimbir
este foarte popular proprietatilor sale de a combate raceala
si febra. Provine din sudul Chinei facand parte dintr-o
planta cu tulpina ce atinge 1 m si este cel mai adesea
servit cu suhsi.

Scotisoara: provine din arborele cu acelasi
nume din zona tropicala (Sri Lanka), este un condiment
obtinut din scoarta, frunzele si fructele necoapte ale
sale. Are o intensitate a gustului medie. Mirodenie cel
mai des utilizata in pregatirea dulciurilor si a bauturilor,
dar si a uleilor de masaj deoarece are un efect relaxant.
Contine calciu, puteti pregati chiar si ceaiuri, iar aroma
sa va destinde din primele minute atmosfera.

Mustarul: nu exista frigider care sa
nu contine acest condiment cel mai adesea folosit alaturi
de cartofii prajiti sau fripturi precum si pentru omogenizarea
compozitiei diferitelor sosuri. In functie de cum este
pregatit poate fi iute, mediu, extrem de iute. Provine
din zona Mediteranei, se obtine prin macinarea semintelor
plantei Sinapis.

Busuiocul: este o plata ierboasa originara
din Asia, numele sau inseamna "rege", se foloseste
cel mai adesea la supe/ciorbe. Tinut in frigider acest
condiment
poate rezista timp indelungat. Semintele de busuioc cand
sunt puse in apa devin gelatioase si se folosesc in prepararea
unor deserturi precum serbetul.

Wasabi: are consistenta hreanului, este
comercializata atat in stare cruda cat si sub forma de
pasta de culoare verde. Cel mai adesea acest condiment
este servit cu preparatele din peste (sushi, ton somon
etc), dar si cu orez. Are un gust intens si la fel ca
si ceapa are efect lacrimogen. Si frunzele de wasabi sunt
comestibile, si, la fel ca si varza, se pot pune la murat.
Cunoscuta si ca "floarea soarelui de munte",
wasabi are ca si tara de proveninta Japonia, singurul
loc propice pentru cresterea ei, ceea ce explica si pretul
destul de…piperat.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu