Lifestyle Muzica si vedete

Nume emblematic al culturii româneşti, Maria Slătinaru Nistor

Maria Slătinaru Nistor a colaborat cu importante teatre lirice din lume: Opera de Stat din Viena, Teatrul Liceu din Barcelona, La Fenice din Veneţia şi La Monnaie din Bruxelles, Metropolitan Opera – New York, Operele din Paris, San Francisco, München, Berlin, Hamburg, Melbourne, Toronto, Bordeaux, Toulouse, Basel ş.a.

Prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti timp de peste douăzeci de ani, Maria Slătinaru Nistor a interpretat roluri principaleprecum Leonora din Trubadurul  şi  Aida  de  Giuseppe Verdi; Margueritte din Faust de Charles Gounod; Mimi din Boema, Liù din Turandot, Floria din Tosca de Giacomo Puccini; Leonore din Fidelio de L. van Beethoven; Maddalena din Andrea Chénier de Umberto Giordano; Sieglinde din Walkiria de Richard Wagner; Santuzza din Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni etc. la care se adaugă roluri din opere româneşti precum Hamlet de Pascal Bentoiu sau Ecaterina Teodoroiu de Emil Lerescu.


Tosca din opera omonimă de Giacomo Puccinia fost una dintre marile realizari ale Mariei Slătinaru Nistor. A avut peste 250 de spectacole în Romania (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara) şi în teatre de prestigiu din întrega lume: Frankfurt, Paris, Berlin, Hamburg, Zürich, Bruxelles, Palermo, Karlsruhe, Cologne, Basel, Avignon, San Francisco, New York, Montreal, Dallas.

Printre premiile obţinute de celebra soprano de-a lungul carierei se numără cele de la Concursul Internaţional Piotr Ilici Ceaikovski  – Moscova (1966), Concursul Internaţional de la Toulouse – Franta (1967), Concursul Internaţional George Enescu (1967),  Concursul Internaţional de la s’Hertogenbosch – Olanda (1969), Concursul Internaţional de Canto Francesco Vinas – Barcelona, Spania (1969).
După încheierea carierei sale artistice, Maria Slătinaru Nistor a continuat cu activitatea de profesorat. A predat la Montreal  (Canada, 1987), la Basel (Elveţia, 1988), iar din anul 1990 – prezent,  la Universitatea Naţională de Muzică din  Bucureşti.
 
  Cu ocazia zilei de naştere a celebrei soprane Maria Slătinaru Nistor, Opera Naţională Bucureşti, în semn de recunoştinţă pentru extraordinara sa carieră artistică, marchează evenimentul printr-o expoziţie de fotografie,  în Foaierul Mare al Operei Naţionale Bucureşti, în prezenţa sărbătoritei. În cadrul vernisajului, va lua cuvântul criticul muzical Grigore Constantinescu, iar expoziţia va putea fi vizitată pe parcursul următoarelor două săptămâni. Intrarea este liberă.