Nu e un mare secret faptul ca unele animale de companie pot prezenta si urme de matreata pe blanita lor, aceasta putand sa apara doar in mod sporadic sau ceva mai frecvent si putand sau nu sa fie un indicator al unei stari proaste de sanatate, asa cum se intampla si in cazul nostru, al oamenilor.
In cele mai dese situatii, matreata prezenta in blana animalului vostru de companie va indica doar o hidratare inadecvata a animalului, fiind de aceea indicat ca stapanul sa-l incurajeze sa consume mai multe lichide, apeland eventual si la suplimente de hrana umeda, dar lucrurile pot sta putin mai rau in alte situatii, atunci cand matreata abundenta poate trimite la unele afectiuni ascunse ale animalului vostru de companie.
Pe fondul dezhidratarii cronice prezenta la un animal de companie, conditia sa de sanatate va evolua intotdeauna negativ, plecand de la pielea uscata, care genereaza binecunoscuta matreata, si putandu-se ajunge la alergii, infectii sau chiar diabet daca nu se iau masuri preventive in timp util.
Praful in exces, soarele, lipsa de umiditate din spatiul de locuit sau starea proasta de igiena sunt de asemenea factori negativi pentru starea de sanatate a animalului de companie, si in aceste situatii matreata anuntand primele simptome ale unei posibile afectiuni ascunse a prietenului vostru necuvantator.
Veterinarii recomanda de regula in astfel de situatii o dieta bine echilibrata in lichide si acizi grasi esentiali care va conduce in timp la remedierea optima a starii de sanatate a animalului. In situatii de mai rare, animalele pot acuza alergii la unele diete sau suplimente alimentare, veterinarul depistand in acest caz cauzele reale ale aparitiei pielii uscate si schimband imediat hrana destinata animalului de companie.
Uneori, matreata poate fi un indicator si al unor afectiuni ale glandei tiroide, respectiv al unui sistem imunitar slabit, iar intr-o asemenea situatie testele de laborator sunt esentiale pentru depistarea corecta a acestor probleme de sanatate. Nu va fi mereu simplu de identificat afectiunea ascunsa care conduce la aparitia frecventa a matretei, dar un medic veterinar bun va reusi totusi sa ofere un diagnostic corect si un tratament adecvat.
Pentru posesorii de animale de companie care se confrunta cu aceasta problema, mai sunt recomandate si o serie de masuri utile care pot fi luate acasa, aici putandu-se, de exemplu, schimba samponul pentru imbaiere cu unul complet natural, pe baza de plante, special destinat hidratarii pielii animalului, putandu-se de asemenea peria mai atent blanita cu ustensile adecvate sau chiar putandu-se apela la un umidificator bun de camera, acolo unde situatia financiara permite si acest lucru.
In ce priveste dieta alimentara, animalele de companie care prezinta matreata au intotdeauna nevoie de un plus de hidratare, acest lucru realizandu-se prin incurajarea consumului crescut de apa si suplimentarea hranei cu acizi grasi esentiali, in farmaciile veterinare din tara existand la ora actuala si unele produse excelente (sub forma de complex de vitamine-picaturi), care pot fi adaugate fie in hrana umeda, fie in apa de baut si care vor ajuta simtitor la cresterea starii de bine a prietenului vostru necuvantator.
Prezentarea la medicul veterinar este obligatorie atunci cand se observa prezenta matretei pe termen mai lung de vreme, matreata putand fi acum un indicator al unor afectiuni ascunse ale animalului de companie si fiind din acest motiv nevoie de expertiza unui specialist pentru a se stabili un diagnostic corect si a se putea administra un tratament eficient, cu efecte bune pentru evolutia pozitiva a starii de sanatate a animalului vostru de companie.
Adauga comentariu