Pe langa reducerea zaharului, grasimilor si sarii la dieta, de maxima importanta pentru o alimentatie corecta este si formarea unor bune obiceiuri alimentare in acord cu standardele stiintifice de nutritie. Asemenea obiceiuri este indicat sa fie adoptate de intreaga familie, parintilor revenindu-le si responsabilitatea de a-si deprinde copiii cu o serie de reguli sanatoase si de mare folos pentru tot restul vietii lor.
A manca sanatos nu mai este de multa vreme un lux pe care si-l permit doar cei cu stare, fiind posibil in prezent sa ne alimentam cu totii corect, poate nu intotdeauna si pe saturate, dar oricum putand sa beneficiem de mai toate nutrimentele esentiale de care are nevoie organismul nostru. Nu vom putea consuma cu totii broccoli, avocado si ulei de masline, dar putem inlocui aceste produse cu varza, fructe ieftine, legume boabe si ulei de floarea-soarelui si nu vom pierde nimic din punct de vedere al aportului de substante utile la dieta.
Unele persoane renunta din start la adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase si mananca la nimereala, incropindu-si meniurile zilnice cu ce se nimereste insa nu e deloc greu sa iti procuri o lista cuprinzatoare cu un meniu variat si bine echilibrat in nutrimente la care sa apelezi saptamanal pregatind in aceleasi zile din saptamana cam aceleasi feluri de mancare. Se poate bineinteles si alterna, introducandu-se ingrediente diferite din aceeasi categorie nutritionala, dar este o solutie la indemana tuturor si ar fi pacat sa nu profitam de asemenea informatii pentru a gati usor si corect.
Gatitul de calitate se crede ca este mare consumator de timp si uneori chiar asa si este, dar in mod obisnuit prepararea unui meniu complet pentru mai multe persoane nu dureaza mai mult de 1-2 ore pe zi, putandu-se chiar gati si pentru 2-3 zile la rand, daca este vorba despre o familie numeroasa. Inclusiv gustarile dintre mese nu dureaza mult sa fie preparate daca se apeleaza la ingrediente consistente si sanatoase. De obicei, intr-o familie exista mai mult de un singur bucatar si astfel treaba se poate imparti in mod egal, ramanand suficient timp si pentru celelalte activitati de peste zi.
Micul-dejun are o situatie privilegiata intre mesele principale ale zilei, acum nefiind deloc bine sa sarim peste si sa mancam mai mult la pranz. Cafeaua de dimineata nu poate tine loc de mic-dejun, iar copiii nu isi pot prepara singuri masa asa ca mai bine este sa servim si noi o masa completa alaturi de dansii decat sa ne imbolnavim si noi si sa ii supunem la acest risc si pe cei mici. Daca nu avem cereale integrale putem apela la paine integrala sau neagra si ceva unt, iar dac…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu