Educatie Lifestyle

Interviu cu psihoterapeutul Luminita Boyte


Interviu cu psihoterapeutul Luminita Boyte

Am incercat zilele acestea sa aflam parerea de la un specialist cu privire la dramele tinerelor mame. De ce marea majoritate alege sa renunte la copii, de ce parintii lor nu le ofera suport atunci cand au cea mai mare nevoie. Care sunt factorii raspunzatori pentru cresterea numarului de adolescenti care devin prea devreme parinti etc. Cautand aceste raspunsuri, am ajuns la doamna psihoterapeut sistemic de cuplu si familie Luminita Boyte, care activeaza in cadrul clinicii Terapiam, unde poate fi gasit si cunoscutul psiholog doamna Mirela Zivari.


Egirl.ro:Spuneti-mi, va rog, ce ar trebui sa inteleaga o tanara care urmeaza sa devina mama mult prea devreme iar frica o impinge sa respinga copilul, sa nu il pastreze? Pe cine va afecta mai mult alegerea facuta? Pe ea atunci cand se va maturiza si isi va reprosa gestul, ori pe copil?

Luminita Boyte: Mai intai, ar fi util sa clarificam, daca prima dvs intrebare se refera la o tanara care pastreaza sarcina, pana la termen-asta in cazul in care discutam, despre efectul deciziei asupra copilului.
Voi prelua, oricum, ambele cai- daca decide sa-l pastreze si daca doreste sa intrerupa sarcina.
Personal sunt impotriva avortului pentru ca exista multe solutii, dupa ce copilul se naste. Copiii sunt un dar minunat si daca tu decizi ca nu-l poti creste, exista cineva care are aceasta posibilitate. Pentru mine fiinta exista din momentul conceperii!  Dar, cum ziceam e o pozitie personala!
Spuneti <mama mult prea devreme>-dragele mele, decizia de a face lucruri de adulti aduce dupa sine probleme de adulti, astfel incat sunteti in masura sa alegeti calea, pe care va doriti sa mergeti- copilasul ramane cu voi sau nu?
Ce inseamna sa-l tii? Inseamna ca un suflet de om, cu maini si picioare, va creste pe langa tine, oferindu-ti iubire pura, neconditionata si ca tu ai un job, din acest moment, pe 18 ani. Cea mai frumoasa meserie din lume-dumnezeiscul si dificilul rol de mama! Te sperii spunand ca e dificil? Nu te pot minti, e greu. Sunt mamica a doi baieti si stiu ca, uneori, nu stii cum sa le faci pe toate. Dar viata fara ei nu inseamna nimic si multumesc lui Dumnezeu, pentru fiecare minut impreuna!
Ce inseamna sa faci intrerupere? Inseamna ca-ti recastigi libertatea acum. Ca treci peste lucrurile "dificile" dar oare e pretul corect? Iar nu te voi minti-vei omora un prunc, al tau.Un prunc despre care te vei intreba, de multe ori-cum ar fi fost daca...cati ani ar avea...cum altfel ar fi fost viata mea daca...
Unele femei trec relativ usor peste avort, altele se framanta, se simt vinovate, viseaza urat, este greu cu aceasta alegere. Altora le este greu sa se priveasca pe sine ca si mame. Din diverse motive. Care, evident, pot fi discutate, mediate cu un profesionist. Uneori mai usor se intervine la o tanara ce va deveni mama decat la o femeie post-avort.
Oricum, alegerea facuta vine impreuna cu asumari. Pe care nu le poate lua nimeni, doar persoana in cauza.


Egirl.ro: De multe ori nici parintii tinerei mame nu stau alaturi de ea. Ba mai mult, o determina fie sa plece cu copil cu tot, fie sa il dea. Oare acestia nu fac altceva decat sa aleaga pentru ei din egoism, iar tanara sa sufere mai tarziu, constientizand ca de fapt a facut ce au vrut ei? Exista institutii unde pot apela tinerele mame in cautarea unui sfat dar nu numai?

Luminita Boyte: Privitor la parintii tinerei insarcinate ar trebui sa intram intr-o discutie elaborata despre educatia sexuala pe care nu o fac revistele de specialitate sau filmele de profil si nici amicii. Sau nu ar trebui. Cel mai bine ii invata pe tineri parintii si profesorii, specialistii. 
Sarcina fetitei dvs este sarcina tuturor adultilor carora le-a fost jena, rusine sa vorbeasca despre sex cu copiii!
Trist este ca vina uciderii o va purta doar tanara, ce va intrerupe cursul vietii din burtica ei.
Parinti voi faceti educatia, apoi va sustineti copiii sa ia decizii, nu-i inlocuiti! Daca partea educativa e realizata si copilul vostru a decis intr-o anumita directie, in problema delicata a unei sarcini, sfatuiti-l, cereti o consiliere, dar fiti alaturi!


Egirl.ro: Care sa fie cauza pentru care aceste tinere aleg sa devina mame mult prea devreme? Lipsa de informare in privinta vietii sexuale, lipsa discutiilor cu un parinte, saracia, sau pur si simplu curiozitatea? 

Luminita Boyte: Cauzele pentru care copilele devin mame le-am setat, generic, mai sus-educatie sexuala nepotrivita, insuficienta, parinti neimplicati in dezvoltarea sanatoasa a propriului copil. Apoi mai sunt probleme de atasament-copilul gaseste iubire si atentie pe unde poate, daca nu o simte acasa. Pot fi multe explicatii, multe teme pentru alte discutii. Oamenii au nevoi diferite. De aceea e necesar sfatul, personalizat pe situatie si om, de la un specialist.


Egirl.ro: Din experienta de pana acum, puteti sa imi spuneti, va rog, o mama care si-a abandonat primul copil poate ea sa aleaga la fel si pentru cel de-al doilea? Exista la unele femei aceasta tendinta de abandon, ori este ea prezenta doar atunci cand nu sunt exista stabilitate emotionala sau financiara?

Luminita Boyte: Abandonul maternal, mai ales unul repetat este o problema nu doar financiara, ci si o saracire morala. Da sunt cazuri de acest gen, cu abandon al copiilo

Madalina Stama

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu