Educatie Lifestyle

Institutii de invatamant acreditate


Universitate

Acreditarea unei institutii de invatamant reprezinta certificarea sau aprobarea venita din partea unui for oficial cu putere de decizie care confirma ca standardele in vigoare si cerintele specifice stabilite de catre chiar forul respectiv sunt indeplinite intocmai.

Acreditarea institutiilor de invatamant nu trebuie deloc luata in deradere sau desconsiderata pana la punctul in care se va decide ca nu e intru totul necesara deoarece normele de organizare si functionare pentru astfel de institutii trebuie totusi sa respecte standardele nationale si internationale.

Pentru toti cei care aleg sa urmeze un program academic oarecare acreditarea institutiei la care se decid sa isi definitiveze studiile este unul dintre primele aspecte care vor fi luate in calcul pentru ca altfel ei pot descoperi cu surprindere la finalizarea studiilor ca diploma de absolvire nu e recunoscuta de catre anumiti angajatori sau ca este nevoie sa isi completeze pregatirea cu alte module educationale cerute prin lege de catre cei mai multi angajatori.

In Romania institutiile de invatamant cu traditie nu au probleme legate de acreditare, iar cele mai multe dintre acestea au reusit sa obtina o echivalare corecta si valida pe plan international fiind foarte rare cazurile cand absolventi ai acestor institutii nu reusesc sa acceada la o pozitie dorita din cauza problemelor legate de acreditare si echivalare a studiilor.

Invatamantul cu profil particular din Romania a cunoscut in ultimii ani un curs ascendent multe institutii nou aparute reusind si acestea sa obtina nu doar acreditarea lor, dar si o recunoastere larga pe plan international. Este totusi adevarat ca, in ciuda eforturilor depuse in aceasta directie, tot institutiile de stat raman prima varianta atunci cand se alege urmarea unui program academic, dar exista si cazuri cand, datorita curriculumului universitar mai complet, se prefera mai degraba o institutie particulara decat una de stat.

In prezent nu mai este posibil pentru un aplicant sa se insele atunci cand alege sa urmeze un prgram academic deoarece functionarea fara acreditare a unei institutii de invatamant se poate pedepsi foarte grav si la fel si eliberarea de diplome de absolvire in fals. Totusi este bine ca persoanele care doresc sa se inscrie la astfel de programe academice sa se informeze in detaliu asupra tuturor aspectelor legale si de functionare ale institutiei in cauza mai ales daca se doreste inscrierea la o forma de invatamant de peste hotare unde astfel de informatii pot fi mai greu de obtinut sau de verificat.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu