Pisicile sunt animale destul de usor de ingrijit, care nu necesita nici mult timp si nici investitii mari pentru satisfacerea tuturor necesitatilor pe care le au, dar este totusi obligatoriu si in cazul lor sa se ofere un minimum de conditii pentru ca aceste animale sa se poata dezvolta armonios si sa nu transforme viata stapanilor lor intr-un adevarat cosmar.
1. Pisicile au nevoie de apa proaspata in cantitati suficiente, ele putand sa bea uneori mai mult sau mai putin in functie de cerintele organismului lor. Hrana nu trebuie sa existe din abundenta, dar este nevoie sa fie prezenta la intervale regulate in portii normale si proaspete, pentru a nu genera altfel un stres crescut animalului.
2. Pisicile iubesc foarte mult linistea desi unele persoane le vad mai degraba ca pe niste animale foarte vioaie si mereu gata de nazbatai. In realitate, pentru o pisica un mediu calm si stabil este mult mai important decat joaca, ele fiind fericite doar in asemenea conditii si nu altfel.
3. O litiera mereu curata, amplasata intr-un colt fara trafic este echivalentul unei sanatati de fier pentru orice pisica, nefiind nevoie sa se schimbe des asternutul, dar fiind totusi obligatoriu ca bulgarii de nisipi formati de urina si materiile fecale sa fie indepartate cat mai repede cu ajutorul ustensilelor speciale oferite de veterinar impreuna cu litiera propriu-zisa.
4. Un loc special amenajat pentru ascutirea ghearelor este obligatoriu de pregatit mai ales pentru pisicile de apartament, acestea putand altfel distruge atat mobila cat si covoarele din locuinta. Prin apelul la produse speciale cu iarba-matei (catnip) presarate in cantitati infime in locul cu pricina, pisica se va obisnui sa isi ascuta ghearele doar acolo si nu in restul locuintei.
5. Locul pentru odihna si somnul de noapte este la fel de important ca si mentinerea in curatenie permanenta a litierei, aici fiind nevoie sa se gaseasca un spatiu retras, fara trafic, pozitionat in vecinatatea unei surse de caldura, daca este posibil, si unde curentii de aer nu ajung deloc. Acesta va fi exclusiv teritoriul pisicii si nimeni nu are voie sa il incalce decat pentru a se improspata si curata locul cu pricina.
6. Igiena pisicii nu se face foarte des, dar este recomandat sa se perieze saptamanal sau mai des blana cu ajutorul unei perii speciale, cu aceasta ocazie fiind bine sa se verifice in amanunt si igiena urechilor si a labutelor pisicii. Scurgerile suspecte din urechi sau din ochi pot indica diverse probleme de sanatate si necesita prezentarea la medicul veterinar. Ochii pot fi curatati zilnic de aglomerarile de lichid cu ajutorul unor servetele speciale, disponibile in farmacii.
7. Nu in ultimul rand, igiena dentara la pisici este importanta, putandu-se apela cam o data la doua luni la medicul veterinar pentru o curatare periodica a danturii. Gingiile pisicii au mult de suferit in caz contrar si de aceea este indicata si aceasta masura profilactica.
Masurile de ingrijire ale unei pisici nu sunt deloc solicitante, de regula animalul vazandu-si de activitatile sale in mod independent daca i se ofera un minimum de confort. Pisicile nu necesita multa bataie de cap, dar daca sunt tinute doar in apartament vor avea nevoie de suplimente, aer proaspat si multa lumina naturala pentru a nu dezvolta anumite complicatii generate de traiul lor intr-un spatiu inchis.
Adauga comentariu