Lifestyle Turism

Hanu Ancutei


Hanu
Ancutei este un nume care ne aminteste instant de vremea
scolii, lecturile obligatorii a lui Sadoveanu, insa putini
dintre noi stim, sau constientizam, ca marele nostru scriitor,
in povestirile lui, se referea la un restaurant cat se
poate de real, care a supravietuit istoriei, pentru a
ne primi si pe noi, cu aceeasi ospitalitate cu care primea
vechii negustori, care se odihneau la adapostul oferit.

Hanu Ancutei, restaurant atestat de unele scrieri inca
din secolul al VIII-lea, este amplasat in drumul negustorilor
ce merg de la Roman inspre Suceava sau inspre Iasi.

Intr-un document din 1876, Hanu Ancutei, "ratesu
de la Ancuta", era descris avand 4 odai pentru musafiri,
una pentru crasmari, iar alta pentru hangiu si 2 camere
de odihna. Alipit se regasea grajdul. Imaginea hanului
a fost frumos surprinsa de Mihail Sadoveanu:
"Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela
al Ancutei nu era han, – era cetate. Avea niste ziduri
groase de ici pana colo, si niste porti ferecate cum n-am
mai vazut de zilele mele."
Caracterul sau pronuntat de cetatea se poate remarca
si acum. Intreband ospatarii de ce este atat de intuneric
inauntru hanului, ni s-a raspuns ca acele geamuri prelungi,
dar extrem de mici in latime, au fost special concepute
pentru a nu permite hotilor sa intre in cladire.

Pe langa adapost, hanul oferea oamenilor si prilej de
petrecere "În cuprinsul lui puteai oplosi
oameni, vite si carute si nici habar nu aveau din partea
hotilor… Portile stateau deschise ca la Domnie. Si prin
ele, în zilele de toamna, puteai vedea valea Moldovei
cât batea ochiul si paclele muntilor pe paduri de
brad pâna la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se
cufunda soarele inspre taramul celalalt si toate ale departarii
se stergeau si lunecau in tainice neguri, – focurile luminau
zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor
zebrelite. Contenea cate un rastimp viersul lautarilor,
si porneau povestile…"

Cladirea a rezistat peste vremuri, pana in 1943,
cand proprietarul a decis sa o darame. Insa hanul a renascut,
iar acum isi asteapta din nou mesenii, in aceeasi atmosfera
de altadata, si cu aceleasi delicioase mancaruri traditionale
moldovenesti. Aici puteti degusta numeroase feluri de
mancare, pregatite conform traditiei, si sa savurati la
sfarsit deserturi delicioase (alivenci,
poale’n brau, pere
in vin etc).
Restaurantul are si un "souvenir shop", de unde
puteti cumpara farfurii personalizate cu chipul si fragmente
din scrierile lui Sadoveanu, aidoma cu cele in care sunteti
servit in restaurant.


Farfurii personalizate

Decoratiuni de-a lungul peretilor in Hanu Ancutei

Daniela Tiba

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu