Lifestyle Sarbatori si traditii

Graul pus la incoltit de Sfantul Andrei



In ziua de
Sfantul Andrei, pe data de 30 noiembrie, conform traditiei
se pune grau la incoltit, in ghivece sau pe diverse farfurioare.

Sfat
Pentru a incolti, graul trebuie udat bine, si acoperit
cu un strat subtire de pamant. Este de preferat ca ghiveciul
sa fie tinut la fereastra, pentru ca graul proaspat incoltit
sa beneficieze de lumina suficienta.

Fiecare membru al familiei isi seamana propriul grau,
iar de Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea
ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie
de inaltimea si robustetea firelor de grau.
Conform unei alte credinte modul in care s-au dezvoltat
firele de grau arata rodnicia livezilor si campurilor
din anul ce va veni. Tot in aceasta credinta, se aduc
in casa crengute de visin ce vor inflori pana in Craciun.

Tot referitor la legatura intre grau si Sfantul Andrei,
in unele sate aceasta noapte poarta numele de "Pomana
Lupului" sau "Noaptea Lupului". Astfel,
copiii arunca cu faina in toate directiile imprejurul
casei, astfel fiind incredintati ca lupul isi va primi
pomana si nu le va ataca animalele.

Insa traditiile si obiceiurile legate de aceasta noapte
nu se opresc la cele legate de semnificatia graului pus
la incoltit. Citeste mai multe despre obiceiurile
de Sfantul Andrei
si despre cine a fost Sfantul
Andrei
, ocrotitorul Romaniei.

Daniela Tiba

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu