Casa si gradina Lifestyle

Gloxinia, clopotei delicati


GloxiniaParintii mei sunt înnebuniti dupa flori iar apartamentul lor este un fel de mini gradina botanica. Una dintre cele mai frumoase piese din colectia lor este, dupa parerea mea, Gloxinia. Chiar daca nu este foarte usor de întretinut, merita osteneala pentru ca este superba.

Gloxinia (Sinningia speciosa) se distinge prin florile sale mari si bogate în forma de clopotel, în alb, roz si violet (unele au o nuanta mai deschisa la exterior si alta mai intensa în interior) înconjurate de frunze mari, pufoase si dintate pe margini.

Perioada de înflorire dureaza din mai pâna în august si este o încântare. Pentru a avea flori frumoase pe toata durata acestui interval trebuie sa ai grija ca Gloxinia sa aiba parte de lumina, dar nu de expunere directa, si de irigare, dar nu excesiva. Temperatura sa preferata se situeaza între 16 si 33 de grade, dar fara soare sau curenti care sa bata direct spre ea.

Nu este indicat sa-i stropesti cu apa frunzele sau florile, asa ca cea mai buna metoda de a-i asigura umiditatea necesara este sa torni apa în farfurioara de sub ghiveci de unde ea sa îsi ea doar atât cât are nevoie. Apa folosita trebuie sa fie dedurizata si pastrata la temperatura camerei. De asemenea, este bine sa adaugi si putin fertilizator în acea apa o data pe luna în perioada de înflorire.

Dupa ce termina cu florile se recomanda sa o lasi în uscaciune totala timp de 2-4 luni, dupa care sa o muti într-un ghiveci nou si sa reiei ritualul obisnuit de îngrijire. Solul ideal pentru Gloxinia trebuie sa fie un compus din turba, pamânt de frunze si muschi de padure.

Cam acestea ar fi reperele esentiale în îngrijirea unei Gloxinia, nimic imposibil, nimic exagerat, efect estetic garantat.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu