Lifestyle Tehnologie si internet

Fun facts: Planeta Marte poate fi colonizata


MarteDe curand au fost date publicitatii noutati care verifica teoria posibilitatii colonizarii planetei Marte. Savanti din intreaga lume au propus de-a lungul timpului mai multe scenarii la care exista si parti clar pozitive, dar si contrargumente. Elementul principal care sta la baza acestor scenarii este faptul ca Marte prezinta o atmosfera rudimentara si, plecand de aici, s-a cautat gasirea de solutii care sa permita ajustarea acestei atmosfere la niste parametri care sa permita colonizarea acestei planete.

Pe langa atmosfera pe Marte s-a descoperit si apa chiar la suprafata solului si astfel eforturile savantilor au inceput sa se canalizeze catre proiecte viabile de teraformare si transport. In ce priveste timpul necesar calatoriei pana pe Marte cu rachetele spatiale existente in prezent sunt necesare aproximativ noua luni pentru a se parcurge distanta Pamant-Marte. Din acest punct de vedere nu se intrevad mari modificari in viitorul apropiat deoarece accentul va fi pus mai degraba pe investitii de teraformare a Planetei Rosii si mai putin pe o revolutie tehnica a navelor spatiale care sa scurteze simtitor durata calatoriei interplanetare.

Principalul obstacol intampinat de catre savanti in incercarile lor de teraformare a lui Marte este reprezentat de pericolul radiatiilor solare ucigatoare pentru om. Deoarece aici atmosfera este mai rarefiata decat cea de pe Terra trebuie gasita o solutie viabila care sa permita filtrarea adecvata a radiatiilor insa este vorba despre un proiect spatial de mare anvergura care va necesita investitii uriase si va cere probabil un timp indelungat. Totusi savantii sunt optimisti si se lucreaza la scenarii realistice care sa pregateasca bine terenul pentru colonizarea planetei Marte.

In ce priveste sistemul de comunicatii dintre Terra si Marte deja au fost plasati sateliti pe orbita planetei vecine si rezultatele sunt dintre cele mai multumitoare. Exista si mici neajunsuri cauzate de distanta mare dintre cele doua planete fiind necesare intre 3 si 22 de minute pentru a se transmite un semnal, dar aceasta nu va fi o problema atat de mare mai putin daca se doreste folosirea unor telefoane mobile in care caz intarzierea ar putea fi chiar suparatoare.

Pe Marte exista mai multe regiuni unde deja se intrevad sanse bune de colonizare plecand de la zona ecuatoriala si ajungand pana la poli. Insa este nevoie sa se incheie explorarea intregii planete pentru a se putea face decizii in deplina cunostinta de cauza. Topografia planetei este foarte diversa, exista chiar si pesteri uriase si in egala masura se doreste si descoperirea unor mari rezerve de apa foarte utila in realizarea planurilor de teraformare a lui Marte. Este un proiect foarte ambitios si solicitant atat din punct de vedere economic cat si tehnologic insa exista sanse bune de reusita si putem spera ca in decursul vietii noastre vom fi martori la crearea primei colonii de pe planeta Marte.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu