Pilotii de Formula 1 sunt supusi unor solicitari incredibile pe durata unei singure curse si de aceea ei trebuie mereu sa se afle in cea mai buna forma fizica si mentala pentru a reusi macar sa incheie cu bine competitia daca nu si sa ocupe un loc fruntas la final.
Antrenamentul unui pilot de Formula 1 este foarte riguros, necesitand nu doar formarea de abilitati speciale, dar si exercitiu fizic intens, care sa le permita apoi pilotilor sa isi desfasoare cu brio activitatea competitionala.
Un pilot de Formula 1, de exemplu poate fi expus unor forte gravitationale considerabile precum si unor temperaturi ridicate timp de mai bine de o ora, lucru care produce pierderea instantanee a mai multor kilograme in doar o singura cursa.
Din acest motiv, sportivii sunt obligati sa bea foarte multa apa inainte de a intra in competitie pentru a compensa astfel pierderile ulterioare care se situeaza undeva la 3 litri de fluide din organismul dansilor. Fiind vorba despre o pierdere uriasa de apa, pilotii vor bea chiar si 7-8 litri de apa inainte de o cursa de Formula 1.
Nici masinile de cursa nu stau mai bine, motoarele lor trebuind obligatoriu sa fie inlocuite dupa doar 2 ore de rulare. De aceea nimeni nu va fi vreodata capabil sa isi cumpere o astfel de masina la mana a doua chiar si daca doreste sa o conduca cu viteze mult reduse.
Franele utilizate de masinile de Formula 1 sunt foarte puternice, iar pilotii suporta forte imense atunci cand le utilizeaza, unii comparand situatia in care un pilot foloseste frana in cadrul unei curse cu trecerea printr-un zid de caramida.
Masinile de curse nu sunt foarte grele, ele cantarind totusi peste 500kg, iar o parte dintre componentele lor sunt usor de detasat pentru ca trebuie inlocuite foarte repede pe parcursul unei curse de Formula 1.
Intrucat pneurile obisnuite umplute cu aer sub presiune nu fac fata conditiilor vitrege de cursa, masinile de Formula 1 au de multe ori pneurile umplute cu azot si sunt menite sa faca fata pentru nu mai mult de 120km, dar suportand niste forte uriase. Prin uzura lor, cauciucurile pierd si acestea in greutate cu peste jumatate de kilogram.
Un lucru esential pentru succesul unei curse de Formula 1 este si consumul de combustibil precum si posibilitatea alimentarii rapide. De aceea o masina de Formula 1 permite sa i se faca plinul cu peste 10 litri pe secunda, in medie fiind nevoie de numai 3 secunde pentru un plin si schimbarea de cauciucuri la standuri.
Formula 1 se dezvaluie in lumina acestor secrete ale sale ca unul dintre cele mai antrenante si solicitante sporturi din intreaga lume si nici nu e de mirare ca pilotii sunt platiti cu sume uriase doar pentru a participa la un circuit de Formula 1 intrucat eforturile lor sunt demne de toata admiratia, iar riscurile asumate foarte mari.
Adauga comentariu