Cariera Lifestyle

Esti un bun negociator?


Negocierea in afaceri este o cerinta esentiala pentru toti angajatii care nu se multumesc cu simpla prezenta la un loc oarecare de munca ci isi doresc si promovarea ulterioara drept rezultat direct al eforturilor lor constante si de calitate. Abilitatea de a negocia este utila nu doar in cazul in care urmaresti o promovare, dar se va dovedi la fel de importanta si in relatia cu clientii companiei unde activezi sau in aceea cu furnizorii de materiale si de servicii.

Abilitatile necesare unui bun negociator se deprind si prin contactul zilnic cu tot felul de furnizori de servicii si alte categorii de persoane, dar exista si reguli nescrise care vor optimiza eficienta in negociere incepand cu propriul sef direct si terminand cu clientii sau colaboratorii ocazionali. Ca esenta negocierea inseamna procesul prin care doua parti cu scopuri si interese diferite incearca sa ajunga la o solutie de compromis acceptabila pentru ambele parti implicate.

Fiind mai intotdeauna vorba de situatii diferite, cu actori diferiti, fiecare proces de negociere va fi mai mereu altfel, influentat de stilul de lucru specific fiecarui participant precum si de abilitatile profesionale si atitudinea acestora fata de procesul de negociere in sine. De multe ori nu tocmai placuta negocierea in afaceri nu inseamna insa niciodata implicarea in mod subiectiv, reprosuri, regrete sau comportament violent. Este vorba doar de experienta si de stapanirea unor abilitati care sa iti permita sa atingi termenii doriti asigurandu-te ca si cealalta parte va fi intru totul multumita de solutia de compromis finala.

Foarte important de retinut este faptul ca negocierile de succes nu sunt niciodata si nici nu ar trebui sa fie belicoase, plecandu-se de pe pozitii complet opuse, ci caracterizate prin dorinta ambelor parti de a identifica impreuna cele mai bune solutii de lucru si nicidecum de a castiga un concurs unde cel care obtine avantajele cele mai mari va fi si cel mai bun negociator. Cine procedeaza astfel de obicei va ajunge mai devreme sau mai tarziu in situatia pierzatorului si isi va pierde dupa scurta vreme orice incredere in propriile talente de bun negociator in afaceri autoeliminindu-se de la masa negocierilor.

Negocierea este un proces complex care implica o serie de abilitati profesionale nu usor de insusit insa care poate aduce mari satisfactii si meritand prin aceasta sa fie inteleasa si stapanita in cele mai mici detalii. Responsabilitatile pe care le implica totusi activitatea unui negociator nu sunt deloc mici si, la fel ca in cazul succesului, va fi nevoie sa poti face fata si esecului pregatindu-te mai bine pentru o a doua runda a procesului de negociere unde este de sperat sa fii capabil sa prezinti alte fatete ale problemei care sa iti aduca avantajele scontate.

Nu toate persoanele vor fi capabile sa ajunga la rezultate multumitoare si de aceea trebuie retinut faptul ca profesionistii in negocieri sunt ceva mai rari decat te-ai astepta de aici si necesitatea identificarii si formarii lor in timp util. La fel ca si in politica si in afaceri este nevoie de investitii deloc de neglijat pentru a obtine persoane cu insusiri exceptionale in domeniul negocierilor care vor fi apoi capabili nu doar sa justifice din plin increderea care le-a foar acordata, dar vor putea aduce un suflu nou si chiar o viziune de succes pentru compania unde activeaza.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu