Animale de companie Lifestyle

Diete speciale pentru caini si pisici

Diete speciale pentru caini si pisiciAlimentatia echilibrata este esentiala pentru cresterea armonioasa si mentinerea sanatatii animalelor de companie, animalele domesticite fiind vaduvite din start de multe dintre nutrimentele pe care si le procura rudele lor din salbaticie in mod natural. O dieta echilibrata poate fi de aceea posibila doar prin apelul la metode stiintifice de preparare a hranei pentru animalele de companie, unii producatori intrunind toate standardele de calitate din acest punct de vedere, iar altii iesind pe piata cu hrana pentru animale de mai slaba calitate care poate duce la aparitia unor probleme de sanatate daca este administrata pe durate lungi de vreme.


Hrana destinata animalelor de companie poate fi preparata si acasa, cu respectarea stricta a necesarului de nutrimente propus de savantii care s-au ocupat de aceasta problema, dar este mai la indemana pentru multi posesori de animale daca se apeleaza la hrana uscata si cea umeda din comert, care nu necesita nici o preparare atenta si nici conditii speciale de conservare a sa. Animalele vor consuma cu placere atat mancarea gatita acasa cat si cea procurata din comert mai ales atunci cand hrana oferita lor este proaspata si servita la intervale regulate, in portii moderate.

Special pentru caini si pisici, marii producatori de hrana pentru animalele de companie au iesit pe piata cu oferte tentante de hrana uscata si umeda care se adreseaza fie anumitor rase de caini sau de pisici, fie animalelor de varste diferite sau care sufera de anumite afectiuni specifice speciei din care fac parte. Posesorii de animale de companie pot astfel opta cu incredere pentru dietele speciale oferite de producatorii renumiti de hrana pentru animale, dar recomandat este ca mai intai sa fie consultat un medic veterinar cu experienta care va sti ce e mai potrivit ca dieta pentru fiecare animal in parte, in functie de rasa, varsta si chiar sexul animalului de companie.

Trebuie insa retinut faptul ca aceste diete speciale, oricat de minutios ar fi ele preparate, nu vor reusi sa suplineasca in intregime necesarul de nutrimente pentru catei sau pentru pisici, diversitatea in plan alimentar fiind calduros incurajata din acest punct de vedere. Se poate deci oferi unui animal de companie o dieta special destinata rasei si varstei sale sau una menita sa previna aparitia unor probleme medicale specifice rasei din care face parte, dar aceasta dieta este bine sa fie alternata inspirat si cu hrana gatita sau hrana completa pentru catei sau pentru pisici oferita in magazinele cu profil veterinar. Doar in acest mod, animalul vostru de companie se va bucura de o alimentatie echilibrata, dietele speciale fiind de bun folos, dar nu si suficiente pentru o dieta corecta pe termen lung.

O atentie marita trebuie acordata mereu la produsele alimentare destinate animalelor de companie care contin multi aditivi si alte ingrediente suspecte, animalele putand sa guste cu placere si din astfel de produse, dar riscand sa dezvolte unele afectiuni serioase pe fond alimentar daca primesc astfel de hrana de proasta calitate in mod regulat.

Unii posesori de animale inca mai au impresia ca fac economii importante la buget cumparand hrana pentru animale mai ieftina, dar adevarul este ca hrana pentru pisici si caini oferita de producatorii de renume ajuta la realizarea de economii la buget mult mai bine deoarece este consistenta, include toate nutrimentele necesare si nu trebuie servita decat in portii moderate de doua ori pe zi spre deosebire de hrana mai ieftina care trebuie consumata mai des si in portii mai mari si care nici nu contine multe proteine animale ori multe dintre vitaminele si mineralele atat de necesare pentru sanatatea organismului unui animal de companie.

Apelati in concluzie cu incredere la dietele speciale recomandate de medicul veterinar pentru animalul vostru de companie, dar nu va feriti nici sa alternati mesele sale zilnice fie cu hrana gatita proaspat, de asemenea recomandata de catre veterinar, fie cu hrana completa pentru animale oferita de aceiasi producatori care pun pe piata si dietele speciale pentru catei si pisici. Nu uitati totusi ca, in Romania, hrana pentru animale nu cunoaste din pacate o buna diversitate si in plan calitativ, acest lucru fiind valabil in ciuda brandurilor numeroase prezente in magazinele cu profil veterinar, dintre acestea doar doi sau maximum trei producatori de renume fiind capabili sa va ofere hrana umeda sau uscata care sa garanteze o alimentatie corecta si completa pentru animalele voastre de companie.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu