Animale de companie Lifestyle

Dieta vegetariana pentru animalele de companie?

Dieta vegetariana pentru animalele de companie?Surprinzator sau nu, statisticile indica faptul ca exista la ora actuala in intreaga lume, sumedenie de catei si chiar pisici care consuma exclusiv o dieta vegetariana, proprietarii lor fiind ei insisi vegetarieni si impunand de aceea acest plan alimentar propriilor animale de companie din considerente morale, dar si de sanatate, ei crezand ca astfel animalele lor vor trai mai mult si mai sanatos decat cateii si pisicile care consuma o dieta obisnuita bazata preponderent pe proteine animale si/sau hrana speciala pentru caini/pisici.
 
Mare parte dintre medicii veterinari nu recomanda o dieta vegetariana pentru animalele carnivore, dar exista totusi si unii specialisti care sustin ca dieta vegetariana nu dauneaza carnivorelor in masura in care este administrata corect si se respecta toate standardele stiintifice de preparare a hranei pentru animale. Pe acest subiect exista de fapt o controversa mai veche unde veterinari de prim rang din intreaga lume au emis teorii valide atat in favoarea vegetarianismului cat si impotriva acestui plan alimentar considerat de catre cei mai multi dintre savanti ca daunator pentru sanatatea pisicilor si a cainilor de companie.
 
S-a observat astfel de-a lungul timpului faptul ca, mai ales in cazul cainilor, dieta vegetariana raspunde multumitor cerintelor organismului acestor animale, cainii fiind omnivori la fel ca si oamenii si putand de aceea consuma cam tot ceea ce consumam si noi in cadrul unei diete care poate exclude complet carnea si alte produse animale. Exista insa si rase de caini unde acest lucru nu este valabil, acesti caini avand nevoie de o alimentatie speciala si bine diversificata si necesitand un plan alimentar care sa includa carne si hrana speciala pentru caini bogata in proteine animale.
 
Spre deosebire de caini, pisicile nu vor putea digera multe dintre alimentele care pot fi servite in cadrul unei diete vegetariene, din acest motiv fiind intelept pentru posesorii de pisici sa nu opteze pentru un regim vegetarian pentru animalul lor de companie ci sa ii ofere o alimentatie corecta, bogata in carne si/sau hrana special preparata pentru pisici. Pisicile nu vor putea deci urma o dieta vegetariana, riscurile pentru sanatatea lor fiind prea mari, iar veterinarii recomandand de aceea posesorilor de pisici sa asculte de sfaturile lor avizate si sa administreze acestor animale o dieta mai bogata in proteine animale si alte ingrediente absolut necesare pentru buna functionare a organismului pisicilor.
 
In unele tari dezvoltate, magazinele cu profil veterinar sunt capabile in prezent sa ofere hrana vegetariana pentru animalele de companie, preparata dupa niste metode speciale, acest tip de hrana pentru animale nefiind foarte gustoasa, dar putand include in compozitia sa multe dintre substantele absolut necesare intretinerii corecte a organismului animalelor de companie. O astfel de dieta nu este totusi considerata a fi o dieta completa deoarece multi dintre veterinari considera ca hrana vegetariana pentru animale trebuie suplimentata si cu proteine animale, acizi grasi esentiali si alte nutrimente absolut necesare pentru mentinerea sanatatii unui catel sau a unei pisici.
 
Unii producatori de hrana vegetariana pentru animalele de companie pretind ca ar fi capabili sa ofere hrana completa pentru animale obtinuta exclusiv din produse vegetale, dar oferta lor este destul de costisitoare pentru buzunarele cetatenilor de rand si nu oricine isi poate permite sa ofere animalului sau de companie astfel de hrana special creata pentru posesorii de animale care doresc sa ofere companionilor lor o dieta exclusiv vegetariana. Absenta unor studii aprofundate care sa puna sub lupa atat cateii cat si pisicile care au urmat o astfel de dieta speciala este un alt motiv de ingrijorare pentru veterinari care in general nu recomanda posesorilor de animale sa forteze animalul lor de companie sa consume o dieta vegetariana.
 
Exista totusi o formula de compromis pentru vegetarienii care isi doresc un animal de companie care sa consume de asemenea o dieta vegetariana, aceste persoane putand opta sa aduca in viata lor nu un catel sau o pisica, ci un alt animal de companie care tolereaza foarte bine o dieta vegetariana asa cum sunt, de exemplu, hamsterii, purcelusii de guinea, iepurii, pasarile de apartament etc.
 
In acest mod pot fi rezolvate problemele de constiinta ale acestor iubitori de animale care vor fi foarte fericiti alaturi de noii lor prieteni necuvantatori capabili sa consume la fel ca si stapanii lor doar alimente de origine vegetala si nimic de origine animala. Pentru moment, aceasta este solutia optima, fiind cu siguranta de preferat sa urmezi acest drum decat sa torturezi o pisica sau un catel refuzandu-le dreptul la o dieta corecta, bogata in produse animale si/sau hrana speciala care contine proteine animale si alte ingrediente absolut necesare pentru mentinerea sanatatii lor la niste parametri normali.
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu