Animale de companie Lifestyle

Dieta antiinflamatoare pentru caini si pisici

Conform studiilor savantilor in medicina, animalele traiesc o viata mai lunga si mai sanatoasa atunci cand dieta lor se bazeaza preponderent pe alimente cu rol antiinflamator, doar o parte dintre animalele de companie posedand mai multe copii ale unei gene speciale care ajuta organismul lor sa lupte eficient impotriva inflamatiilor diverse, iar restul posedand aceasta gena in mai putine copii si, de aceea, fiind recomandat sa consume mai des alimente cu rol antiinflamator sau neutre care sa nu solicite organismul lor la maximum.
 
Gena responsabila pentru eliminarea inflamatiilor din organismele animale poarta numele CD33rSIGLEC si poate fi prezenta in mai multe sau mai putine copii chiar si in cadrul unei singure specii si nu doar la specii diferite de animale. Studiul savantilor in medicina a reliefat faptul ca animalele care detin aceasta gena in mai putine copii sunt  mai sensibile la hrana de proasta calitate, la boala, la clima sau la stres si ca traiesc in consecinta mai putin decat alte animale din aceeasi specie sau din specii diferite care poseda gena CD33rSIGLEC in copii mai numeroase.
 
In ce priveste animalele de companie, cateii si pisicile in mod special, prezenta genei CD33rSIGLEC in mai putine copii va impune automat administrarea unei diete speciale animalelor de companie in cauza, respectiv o dieta care sa fie bazata preponderent pe alimente cu efect antiinflamator menite sa ajute organismul sa compenseze deficitul sau genetic si astfel sa fie prelungita speranta de viata pentru aceste animale de companie. O astfel de dieta ar trebui sa includa:
 
1. Hrana bogata in acizi grasi omega-3 si saraca in acizi grasi omega-6. Conform altor studii medicale, acizii grasi omega-6 prezenti in alimentatia cainilor si/sau a pisicilor pot conduce in timp scurt la inflamatii ale organismului, iar pe termen lung pot genera chiar si cancer, fiind de aceea puternic recomandat ca acesti compusi sa apara sporadic in dieta animalelor de companie.
 
2. Carbohidratii se crede ca genereaza de asemenea inflamatii puternice in organism daca sunt administrati periodic in dieta cainilor si a pisicilor, nu intamplator veterinarii cerand o reducere in alimentatia acestor animale de companie a unor ingrediente precum cerealele, fructele, cartofii si alte alimente bogate in amidon si chiar unele sortimente de hrana uscata pentru animale de companie care contin prea multi carbohidrati in reteta lor.
 
3. Grasimile animale nu vor genera de regula cancer, dar pot crea inflamatii in organismul cainilor si/sau a pisicilor, iar proprietarii de animale de companie care aleg sa isi hraneasca patrupedele cu hrana cruda si/sau gatita ar trebui sa opteze pentru sortimente de carne bogate in proteine si sarace in grasimi (aproximativ 75% proteine pentru catei si 88% pentru pisici). Suplimentar, probioticele pentru animalele de companie, anumite enzime de uz veterinar care ajuta procesul de digestie precum si unele sortimente de legume si verdeturi vor creste simtitor calitatea dietei acestor animale.
 
4. Hrana umeda este benefica pentru dieta cainilor si a pisicilor, dar numai daca respecta parametrii descrisi anterior, respectiv daca este bogata in proteine si acizi grasi omega-3, saraca in acizi grasi omega-6 si include de asemenea si un grad ridicat de umiditate.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu