Pentru cei mai multi dintre posesorii de pisici, familiarul sunet produs de o felina care toarce este sinonim cu o stare generala de pace si de multumire, pisica semnaland astfel ca se simte protejata si foarte confortabil intr-un mediu familiar si prietenos. In cele mai multe cazuri, acest lucru este intru totul valabil, dar exista si alte situatii cand o pisica poate toarce din cu totul alte motive decat starea sa de bine.
Conform cercetatorilor care s-au ocupat de aceasta problema, pisicile deprind acest comportament de la varste foarte fragede, puii fiind adeseori observati ca incep sa toarca pentru a semnala mamei lor ca totul este in regula, iar la randul sau mama puilor de pisica raspunzandu-le in acelasi fel pentru a intari sentimentul lor de siguranta. Un comportament insusit, torsul pisicilor apare si la varsta adulta mai ales atunci cand pisica intra in contact cu stapanii sai, ea semnalandu-le astfel acestora ca totul e in regula, procedand deloc diferit de perioada cand era pui si torcea la sanul mamicii sale.
Pisicile hoinare torc mai rar tocmai pentru ca nu intra in contact cu niste stapani care sa impersoneze rolul mamei, in cazul lor acest comportament aparand mai ales atunci cand li se ofera mancare si/sau putina afectiune in mod sporadic de catre trecatorii de pe strada sau alti iubitori de animale cu care pisicile vor avea de-a face de-a lungul timpului.
Contactul fizic si cel afectiv declanseaza in consecinta aceasta reactie din partea pisicilor, nu intamplator aceste animale fiind comparate adeseori cu niste copii, pisicile fiind foarte afectuoase, dar si obraznice si puse mereu pe sotii. Suplimentar, chiar si in cazul pisicilor hoinare, parasirea mediului lor familiar de viata le poate induce o stare crescuta de stres si multa teama, la fel cum se intampla si cu copiii, de aceea pisicile preferand sa isi duca intreaga lor existenta intr-un spatiu relativ restrans decat sa hoinareasca la nesfarsit pe un teren necunoscut.
Intre ele, pisicile incep sa toarca pentru a manifesta lipsa lor de agresivitate, de regula pisica mai inaintata in varsta trimitand prima acest semnal si primind un raspuns similar din partea pisicii mai tinere care va continua sa toarca si sa se alinte atunci cand intelege ca nu este amenintata de prezenta celeilalte pisici. Pisicile pot toarce de altfel si dupa ce sunt agresate de alte pisici, odata indepartat pericolul pisica avand nevoie de o modalitate practica de a elimina stresul acumulat si incepand sa toarca pentru a se linisti si a putea astfel reveni la viata sa de zi cu zi.
Pisicile bolnave sau cele care au suferit unele traumatisme de asemenea vor toarce in mod repetat, in acest mod ele incercand sa se autosugestioneze ca totul e bine, iar recuperarea va decurge in conditii mai bune in aceasta situatie si tratamentul de asemenea va putea fi administrat mai usor. In mod similar, conditiile atmosferice nefavorabile sau frigul pot declansa acelasi comportament la pisici, ele incepand sa toarca de zor imediat dupa ce reusesc sa isi gaseasca un adapost mai confortabil.
Una peste alta, sunetele produse de o pisica atunci cand toarce nu sunt deloc suparatoare, pentru multi dintre posesorii de pisici fiind o adevarata placere sa isi asculte animalul de companie torcand in liniste in siguranta caminului lor. O modalitate inedita de a semnala calmul si multumirea, torsul pisicilor este o forma a comunicarii non-verbale prin care aceste animale prietenoase ne asigura mereu ca se simt bine alaturi de noi, fiind de aceea potrivit sa le si raspundem pe masura, oferindu-le pe mai departe afectiunea noastra neconditionata si tot ceea ce mai este necesar pentru traiul lor in conditii optime.
Adauga comentariu