Lifestyle Tehnologie si internet

Curiozitati IT: Cel mai mic PC din lume


 
Proiectat de catre japonezi ca o noua minune a tehnicii moderne cel mai mic calculator din lume se prezinta sub forma unui cub cu latura de aproximativ 5cm si a fost botezat inspirat de catre creatorii sai cu numele Space Cube. Cube vine bineinteles de la forma sa, iar Space trimite la destinatia pentru care a fost creat acest mini-computer, respectiv functionarea in spatiul cosmic.

Sistemul de operare pe care il ruleaza Space Cube este, deloc surprinzator, Linux-ul si desi poseda un procesor de doar 300Mhz va fi capabil de performante deosebite gratie unor porturi speciale amplasate cu maiestrie de catre japonezi pentru a facilita accesul la diferiti senzori si unitati de procesare folositi in spatiu de catre astronauti.

Shimafuji Corporation, compania responsabila pentru producerea acestui calculator special, nu intentioneaza sa il distribuie pentru publicul larg desi exista zvonuri ca acest mini-computer ar putea fi procurat in curand de oricine la un pret de aproximativ 1,500£. Probabil designerii il vor adapta pentru marele public deoarece in prezent Space Cube este in primul rand destinat indeplinirii de operatiuni necesare lucrului in spatiul cosmic.

Unitatea centrala de procesare a lui Space Cube este, asa cum spuneam anterior de doar 300Mhz si nici memoria RAM nu e deosebita calculatorul posedand doar 64MB de SDRAM. Foarte utile vor fi insa porturile sale multiple de tip USB, Ethernet, memorie flash etc. Plecand de la acest model ne putem astepta ca pe viitor sa asistam la o adevarata moda a unor astfel de calculatoare de buzunar in prezent marele public aratand un interes crescut fata de Space Cube, singurul repros adus fiind viteza de lucru prea mica a procesorului.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu