Urmand sfaturile si recomandarile medicilor veterinari, fiecare dintre posesorii de caini de companie poate verifica periodic starea de sanatate a animalului sau favorit, pentru aceasta trebuind urmariti anumiti parametri care vor indica suficient de limpede cat de bine se simte cainele de companie si daca e nevoie sau nu de o vizita "inopinata" la veterinar atunci cand simptome diverse indica faptul ca animalul ar putea avea unele probleme de sanatate.
1. De preferat, un control saptamanal al starii generale de sanatate a unui caine de companie incepe din zona capului, unde se verifica mai intai de orice urechile, respectiv se verifica daca exista surplus de ceara in aceasta zona, daca pielea urechilor prezinta o culoare sanatoasa si, nu in ultimul rand, daca nu sunt prezente mirosuri suspecte care pot indica fie lipsa de igiena, fie chiar un inceput de infectie.
2. Tot in zona capului, se trece apoi la un control atent al ochilor, care si acestia ar trebui sa fie limpezi, fara urme de pete uscate pe circumferinta orbitei si fara curgeri lacrimale groase. Ochii sunt de fapt unul dintre indicatorii majori ai starii de sanatate a animalului, iar in cazul in care se observa orice simptom suspect in aceasta zona, se recomanda contactarea si prezentarea cat mai urgenta la medicul veterinar.
3. Urmeaza apoi un control atent al gurii, aici trebuind acordata atentie la culoarea si starea gingiilor si apoi la dantura si tot ce tine de asta incepand cu depunerile de tartru si pana la carii dentare. Respiratia urat mirositoare, grea este un simptom clar ca exista probleme in aceasta zona, iar veterinarul va poate ajuta sa rezolvati si aceste probleme cu rabdare si, desigur, cheltuieli suplimentare, absolut necesare pentru mentinerea sanatatii cainelui vostru de companie.
4. Se poate trece in sfarsit si al analiza blanii si a trupului la modul general, cainele trebuind palpat pentru a se descoperi daca acuza sau nu dureri mai ales in zona coloanei si a picioarelor posterioare sau aceea a genunchilor. Tot periodic este indicat sa verificati si greutatea corporala, respectiv sa depistati semnele surplusului de kilograme in timp util. Blana trebuie sa se prezinte in conditii bune, fara pierderi mari de par si sa aiba o culoare si un luciu sanatos. Puricii si alti paraziti trebuie depistati tot acum, atat in zona capului cat si oriunde pe blana catelului.
5. Nu in ultimul rand, problemele de digestie si gradul de hidratare pot fi descoperite simplu daca se observa periodic cum se prezinta scaunul cainelui vostru de companie, acesta fiind un alt indicator clar al starii de sanatate a animalului sau, dimpotriva, a prezentei unor afectiuni ascunse sau alte complicatii de sanatate. Un caine care este alimentat corect si consuma apa la discretie va avea automat si o stare ridicata de bine, iar daca se observa altceva este absolut recomandata vizita la medicul veterinar pentru analize si investigatii mai amanuntite.
Adauga comentariu