Lifestyle Trucuri culinare

Cum sa pregatim muraturile pentru iarna?

Cum sa pregatim muraturile pentru iarna?
Unele legume si fructe rezista foarte bine in sezonul rece daca sunt depozitate in conditii bune, dar altele vor fi serios afectate de trecerea vremii si este astfel nevoie sa se recurga la metode alternative de conservare si depozitare corecta a lor.

Pregatirea muraturilor pentru iarna este un proces foarte bine pus de-a lungul timpului si se pare ca origineaza de la marinarii din vechime, care aveau nevoie de o modalitate utila de a pastra alimentele proaspete pe intervale lungi de vreme si astfel au apelat la aceasta metoda inedita de conservare a hranei in baie de saramura.

In esenta, solutia folosita pentru conservarea alimentelor prin murare este formata din apa si sare, uneori apelandu-se si la otet, condimente diverse sau chiar uleiuri vegetale. Amestecul bine dozat de apa si sare este atat de eficient incat ucide toate bacteriile, hrana pastrandu-se totusi la valoare nutritiva ridicata pentru luni lungi de zile.

Atat in industria alimentara cat si in gospodariile proprii se apeleaza si la condimente cu proprietati antimicrobiene atat pentru a purifica alimentele conservate cat si pentru a le da un gust deosebit. Usturoiul, semintele de mustar, boabele de piper negru, scortisoara, cuisoarele, dafinul si alte ierburi si condimente se folosesc de multa vreme la prepararea muraturilor.

Pentru a se obtine totusi muraturi de calitate, va fi nevoie mai intai de toate de o selectare atenta a legumelor si fructelor, existand pe piata agro-alimentara o oferta bogata special destinata acestei operatiuni minutioase.

Castravetii, de exemplu, este bine sa fie de dimensiuni mici spre medii si tari in coaja lor, merele de asemenea nu pot fi folosite daca sunt prea coapte, prea mari sau din specii care nu se preteaza la murat, morcovii trebuie sa fie tineri si tari, conopida cere conditii speciale pentru murare si la fel ardeii grasi sau cei iuti.

O mare varietate de legume si fructe pot fi astfel puse la murat, dar rezultate de exceptie le obtin doar producatorii care pot sa se apuce de treaba la nici 24 de ore dupa ce si-au cules recolta. Cele mai bune muraturi se obtin din fructe si legume culese cu o zi inainte si acestea vor si tine mai mult si vor fi si mai gustoase.

In ce priveste procesul propriu-zis de preparare a baii de saramura si condimente,…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu