Spre deosebire de televizoarele color cu tub catodic sau monitoarele tip CRT, modelele noi de televizoare si monitoare pentru calculator vin cu un display mai economic din punct de vedere a consumului de energie, dar si mai sensibil la interventia factorilor mecanici si vor necesita din acest motiv instructiuni speciale pentru curatare de praf si alte substante care se depun pe ecranul lor, nemaifiind permisa intretinerea lor doar prin stergerea temeinica cu o carpa curata sau ceva vata din bumbac si solutie cu alcool destinat pentru curatarea sticlei ordinare.
1. Mai inainte de orice, e bine de retinut faptul ca un monitor LCD sau un televizor plasma/LCD/HDTV nu se curata niciodata cand se afla in stare de functionare si nici imediat dupa ce a fost deconectat de la sursa de curent, fiind obligatoriu ca display-ul sa fie lasat pentru cateva minute bune sa se raceasca complet, abia apoi putandu-se purcede la curatarea sa asa cum recomanda specialistii si producatorii acestor dispozitive electronice din generatia noua.
2. Mai putin cazurile unde se pun des degetele pe display sau se stropeste acesta cu diverse substante din greaseala, un monitor LCD sau un televizor similar nu trebuie curatate decat de praful care se aduna inevitabil odata cu trecerea timpului, iar pentru aceasta cea mai buna solutie este folosirea unui aspirator special care va sufla cu o presiune de aer medie praful de pe ecranul monitorului si/sau a televizorului vostru widescreen. Nu folositi aspiratorul de camera pentru a aspira praful asa cum procedati atunci cand curatati covorul deoarece curentii puternici de aer pot face rau unui display LCD si nici nu este o metoda eficienta de indepartare a prafului.
3. Alternativ, daca nu dispuneti de un aspirator portabil special pentru curatarea monitorului/televizorului, puteti indeparta praful cu o bucata de material textil din microfibra (foarte fina), microfibra fiind de altfel unicul material recomandat pentru curatarea unui monitor LCD sau un televizor plasma/LCD/HDTV. Materialul din microfibra trebuie sa fie curat si perfect uscat si se va aplica usor pe suprafata ecranului, indepartandu-se praful prin miscari orizontale si verticale si niciodata prin miscari circulare.
4. Pentru un display murdar se va folosi, dupa indepartarea prafului, o noua bucata de microfibra curata inmuiata usor cu apa distilata (niciodata solutii pe baza de alcool) cu care vor fi indepartate urmele de mizerie de pe ecranul monitorului/televizorului vostru. Si in acest caz, se va aplica o presiune minima asupra ecranului si vor fi evitate miscarile circulare. Nu imbibati carpa din microfibra cu apa distilata ci asigurati-va ca este doar usor umezita pentru a evita si in acest fel distrugerea ecranului LCD prin expunerea sa la siroaiele de lichid care se vor scurge prin aplicarea carpei imbibata cu apa distilata.
5. Pot exista si situatii cand apa distilata nu va fi de ajuns pentru indepartarea unor zone incarcate de mizerie de pe ecranul monitorului/televizorului vostru, iar in asemenea situatii se poate folosi, dar numai in cazurile extreme, un amestec egal de apa distilata si otet alimentar alb din comert cu care sa se inmoaie usor carpa din microfibra si apoi sa se curete eficient chiar si petele cele mai rezistente de pe ecranul vostru. Nu uitati nici in aceasta situatie sa nu aplicati presiune asupra ecranului si nici nu imbibati microfiobra cu lichid din abundenta. Miscati carpa umezita usor in sens vertical si orizontal, dar niciodata prin miscari circulare.
6. Pentru situatiile in care carpa umeda din microfibra lasa prea mult lichid pe suprafata ecranului, nu uitati sa aveti pregatita in cealalta mana o alta bucata de microfibra, perfect uscata si curata, cu care sa indepartati excesul de lichid de pe ecran imediat ce observati ca ati exagerat cu folosirea apei distilate sau a amestecului de apa distilata si otet alb alimentar. Daca mai observati urme de praf pe ecranul monitorului/televizorului vostru chiar si dupa ce ati incheiat curatarea sa temeinica, puteti indeparta praful rezidual cu o carpa de microfibra curata si puteti in sfarsit sa respirati usurati intrucat acum claritatea imaginii ar trebui sa fie la superlativ, iar ecranul vostru "oglinda" si eliberat atat de praf cat si de eventuale urme de mizerie.
7. Nu folositi alte materiale pentru curatarea monitorului/televizorului LCD decat microfibra si de asemenea nu folositi substante lichide pe baza de alcool ci doar apa distilata sau, daca aveti un buget mai mare, solutii speciale pentru curatarea unui display LCD disponibile in comert. Microfibra si apa distilata sunt mai ieftine si pot fi procurate usor de la farmaciile si magazinele de profil din imediata vecinatate a locuintei voastre.
8. Nu in ultimul rand, curatati monitorul/televizorul vostru widescreen pe cat de rar posibil, cu cat mai des apelati chiar si la solutiile profesionale pentru curatarea acestora cu atat mai mult crescand uzura lor fizica.
Adauga comentariu