Cariera Lifestyle

Cum ne imbogatim cunostintele de limba engleza?

Cum ne imbunatatim cunostintele de limba engleza?

Intrucat limba engleza este, din punct de vedere profesional, la fel de necesara ca si cunostintele de utilizare a unui calculator merita investit deopotriva timp si bani in invatarea acestei limbi de circulatie internationala sau imbunatatirea abilitatilor lingvistice acolo unde este cazul. In Romania limba engleza se preda de zeci de ani in scoli insa, din pacate, dupa absolvire si certificarea oficiala a cunostintelor de limba (4, 8 sau mai multi ani de studiu) foarte putini dintre cei tineri se pot lauda ca stapanesc indeajuns limba engleza macar pentru a-i face fata la nivel conversational ce sa mai spui de alte situatii necesare pentru buna desfasurare a activitatii profesionale.


Abia atunci cand ajungi la interviurile profesionale poti realiza cat de mult ai de pierdut prin necunoasterea a macar o limba de circulatie internationala si iti doresti sa repari cumva lucrurile din acest punct de vedere fiind dispus sa investesti in cursuri suplimentare de limba engleza cu si fara profesor, dar lovindu-te mereu de problemele financiare pe care le presupune acest lucru. Exista, din fericire, si cai la indemana oricui prin care, in special cei care au studiat catusi de putin limba engleza in scoala, pot sa isi imbunatateasca abilitatile lingvistice pana ce reusesc sa gaseasca o modalitate sigura de finantare a unor cursuri cu profesori competenti. Iata si ce se poate face atunci cand simtim ca limba engleza ne va ajuta nu doar la interviul profesional, dar si in alte situatii de munca:
1. Foarte important atunci cand reiei contactul cu o limba studiata in scoala este sa citesti texte in limba respectiva din cele mai diverse domenii si, bineinteles, de interes pentru tine. Este primul pas pe care il intreprind chiar profesorii de limba engleza atunci cand isi incep activitatea cu elevii lor. Cititi deci cat mai mult in limba engleza, fie vorba de articole de sport, de articole din revistele mondene sau chiar si scurte texte literare. Nu va sfiiti sa o faceti si cu voce tare atunci cand nu e nimeni in preajma sa va ia in ras pentru ca astfel veti exersa putin si pronuntia voastra poate cam ruginita de trecerea timpului.
2. Un al doilea pas necesar in reluarea contactului cu o limba straina este sa se lucreze putin si la capitolul de intelegere a limbii in cauza, iar acest lucru este posibil prin vizionarea unor filme artistice sau documentare unde se vorbeste o limba standard, nealterata de pronuntiile locale sau dialecte diverse. In special programele de stiri in limba engleza precum si multe documentare difuzate peste tot pe canalele TV vor permite dezvoltarea abilitatilor de intelegere a limbii engleze mai ales daca se foloseste si un caietel de notite unde sa se noteze repede acele cuvinte sau expresii pe care nu le putem intelege. Chiar si daca nu reusim sa le scriem corect, vom putea mai tarziu consulta un vorbitor de limba mai avansat sau chiar noi vom reusi sa descifram intelesul urmarind alte programe si fiind ajutati de un context diferit. Sigur, emisiunile interesante, pe care doriti sa le vizionati in reluare pot fi si inregistrate si astfel vom avea doar de castigat.
3. Pentru limba engleza pronuntarea reprezinta probabil unul dintre cele mai dificile obstacole unde, cu exceptia celor inzestrati, mai toti ne lovim de situatii in care suntem nevoiti sa apelam la uneltele de lucru de pe Internet sau la CD/DVD-uri care sa ne ajute sa invatam corect cum trebuie pronuntat un cuvant mai ales cand acesta cunoaste mici modificari fonetice in situatii diferite de comunicare. Exista pe Internet foarte multe dictionare online fie de tip Roman-Englez fie Englez Explicativ care ofera doritorilor si posibilitatea ascultarii sau chiar a inregistrarii unui cuvant pentru a se retine mai bine pronuntarea sa corecta. Pentru sume de bani modice se pot de asemenea obtine si CD/DVD-uri complete de care sa ne folosim atunci cand nu suntem prea siguri pe modul de pronuntare a unui cuvant si nici nu stapanim indeajuns de bine asa-zisul alfabet fonetic pentru a ne descurca de unii singuri doar prin consultarea unui dictionar obisnuit.
4. In sfarsit , odata reluat la modul serios contactul cu limba studiata candva in scoala putem sa ne ocupam si de aspecte ceva mai "tehnice", aici putand incerca sa ne imbogatim vocabularul cu noi cuvinte pe care le vom folosi frecvent in scurte sedinte de scriere-vorbire pe care le putem practica periodic apeland la testele de limba engleza pentru incepatori si acestea disponibile in multe locuri pe Internet, complet gratuit. Internetul romanesc inca nu este deosebit de ofertant din acest punct de vedere, dar noi tot dorim sa invatam ceva mai multa engleza asa ca putem apela cu incredere la Internetul in limba engleza unde oferta, garantat, este deosebit de bogata. Aceste teste vin in formule diverse ele permitand mai inainte de orice fixarea unor cunostinte mai bune de vocabular care sa permita mai apoi trecerea la sedintele pentru intermediari unde se poate deja discuta despre cunostinte de folosire a limbii in imbinari de cuvinte si de propozitii.
5. Atunci cand vom simti nevoia sa ne verificam putin cunostintele de limba engleza merita incercat sa ne facem prieteni vorbitori de limba engleza apeland la serviciile de messenger si la website-urile tip pen-pal unde putem demonstra pe viu cat de buni suntem la nivelul actual. Este o buna ocazie pentru a fi si corectati atunci cand gresim, mai ales daca avem prieteni intelegatori carora le cerem in mod expres sa ne ajute cu cunostintele noastre de limba. Sigur ca daca vom realiza ca treaba nu merge atat de bine va fi nevoie sa apelam pe viitor la sedinte cu un profesor calificat unde sa ne putem insusi cunostinte temeinice, dar toti pasii anteriori nu vor fi facuti degeaba intrucat abia acum suntem cat de cat pregatiti pentru adevaratele cursuri de limba engleza profesorul nemaifiind nevoit sa piarda vremea cu fixarea unor notiuni elementare, iar noi avand ceva mai putin de platit pe cursurile de limba engleza datorita acestui lucru.
Chiar daca vom avea noroc si vom gasi un mentor/profesor cu adevarat talentat care ne va putea ajuta sa dobandim niste cunostinte de limba engleza foarte utile nu trebuie niciodata uitat faptul ca, fara exercitiu periodic, aceste progrese vor fi degeaba, iar contactul permanent cu limba engleza trebuie mentinut si dupa incheierea lectiilor de engleza prin aceleasi mijloace amintite anterior, bineinteles la un nivel mai avansat si prin folosirea unor unelte de lucru mai adecvate. Inceputurile vor fi ca, in multe alte situatii, mai grele, dar nu trebuie sa ne dam batuti mai ales daca stim ca vom dori sa emigram intr-o tara unde se vorbeste limba engleza sau daca suntem constienti ca limba engleza ne va deschide mai usor usile catre pozitii profesionale la care abia indraznim sa visam.
Oricum, eforturile nu vor fi chiar supraomenesti pentru ca totusi limba engleza se invata mult mai usor decat alte limbi de circulatie internationala si este utila in multe situatii practice, fie vorba si de vizionarea unui film la care orice am face nu reusim sa gasim o subtitrare buna. De ce sa nu cream chiar noi aceasta subtitrare odata ce ajungem sa stapanim cunostinte temeinice de limba engleza in loc sa renuntam pur si simplu la vizionarea filmului in cauza sperand ca altcineva ne poate oferi ceea ce nu suntem noi in stare sa facem prin propriile forte.

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu