Lifestyle Tehnologie si internet

Cum diferentiem tehnologia de tip analog de cea digitala

Cum diferentiem tehnologia de tip analog de cea digitalaIn termeni generali, tehnologia de tip analogic, mai veche decat cea de tip digital, se refera la convertirea semnalelor audio/video in impulsuri electrice, care mai apoi vor putea fi decodificate si retransmise tot sub forma de semnal audio/video. Ca aplicatii utile, atat telefonia, dar in special televiziunea au beneficiat din plin de aceasta tehnologie, fiind binecunoscute marelui public sisteme de tipul NTSC, PAL si SECAM, toata bazate pe tehnologie analogica.

In ce priveste tehnologia de tip digital, foarte la moda in prezent, aceasta presupune fractionarea semnalului audio/video in format binar (serii succesive de "1" si "0") si transmiterea apoi a acestui format binar catre telefoane, aparate TV, faxuri sau modemuri bazate pe aceasta tehnologie, care sunt toate capabile sa converteasca cu mare viteza informatiile introduse tot in semnale audio/video. Suplimentar, erorile de transmisie de tip digital pot fi si corectate, asigurand o claritate mai mare in cele mai multe dintre cazuri.

Ambele tipuri de tehnologii au avantaje si dezavantaje, pentru dispozitivele de tip analog existand plusul unui semnal mai plin si ofertant din punct de vedere calitativ, dar si destul de costisitor ca pret, iar pentru dispozitivele de tip digital existand avantajul preturilor scazute si a stabilitatii crescute a semnalului. Proprietarii de dispozitive de tip analogic nu trebuie deci sa renunte la acestea numai pentru nu ar mai fi la moda deoarece ele inca sunt pe deplin functionale si prezinta unele avantaje in raport cu cele de tip digital.

Deoarece ambele tipuri de tehnologie se folosesc inca in intreaga lume, tocmai pentru ca prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, ingineri priceputi au venit si cu ideea inventarii unor adaptoare digital-analogic, foarte utile atat pentru siguranta in exploatare cat si pentru posibilitatile foarte largi de exprimare din punct de vedere tehnic.

Astfel, cei pasionati de muzica de calitate vor putea asculta melodiile preferate folosind vechile lor sisteme de tip analogic, dar beneficiind si de stabilitatea tehnologiei de tip digital. Acelasi lucru este valabil si pentru marile studiouri de inregistrari unde tehnologia analogica nu poate fi inca eliminata deoarece sunetul este aici superior prin nuantele sale celui de tip digital.

In concluzie, asistam in prezent la o concurenta destul de cinstita si ofertanta intre tehnologia analogica si cea digitala, ambele tipuri de dispozitive avand mult de oferit si fiind preferate, dupa caz, doar de anumite segmente de cumparatori de pe piata.

Lipsa de informare si campaniile agresive de promovare a produselor comerciale pot insa aduce prejudicii din acest punct de vedere, lipsind pe unii consumatori de calitatea si confortul cu care erau deja obisnuiti in trecut sau chiar poluand inutil mediul inconjurator cu aparate in foarte buna stare de functionare, dar aruncate din ignoranta de-a dreptul la gunoi. Un telefon analogic, un fax sau un dispozitiv audio sau video nu trebuie neaparat distruse daca se inscriu inca la niste parametri buni de functionare si, in cel mai rau caz, ele ar trebui date spre reconditionare sau donate cuiva, dar nicidecum lasate la voia sortii pe campuri sau cine stie pe sub ce scara de bloc.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu