Daca vrei sa inveti cum se degusta un vin si ce trebuie sa urmaresti pentru a putea trage o concluzie corecta la final, atunci te invitam sa citesti randurile de mai jos: – rolul celui care degusta nu este de a ghici numele vinului si a celui ce l-a produs, ci de a urmari ce senzatie, aroma ofera acel tip de vin, ce il face deosebit in comparatie cu restul. Ce face acel vin sa fie de calitate sau de proasta calitate. Se urmareste deci definirea calitatii; – cele trei elemente dupa care se ghideaza un degustator sunt: vazul, mirosul si gustul; – primul pas pentru a analiza vinul este cel al vazului: se toarna vinul intr-un pahar (se pune doar o cantitate egala cu un sfert de pahar), trebuie sa te afli intr-o zona cu multa lumina pentru a putea analiza culoarea vinului, cat de limpede este acesta, care este consistenta sa (cat este de fluid sau nu); – al doilea pas este cel a mirosului, pentru a putea starni vinul se misca usor paharul in sens circular pentru a ridica aroma la suprafata. In cele mai multe cazuri se urmareste cat de intens este mirosul aromelor, cat este de placut, proaspat. Se mai urmareste si descoperirea aromelor care au fost folosite pentru obtinerea acelui tip de vin; – ultimul pas in degustare este gustul; atentie, nu se bea tot paharul ci doar se soarbe o gura. Se urmareste indentificarea gustului (dulce, sarat, acru sau amar) si cum completeaza acesta pasii prezentati anterior in determinarea caracteristicilor unui anumit tip de vin.
|
Adauga comentariu