Animale de companie Lifestyle

Cum alegem colivia pentru pasarile de apartament?

Alegerea coliviei pentru pasarile de apartament este esentiala pentru confortul si starea lor de bine, multi posesori de astfel de animale de companie grabindu-se si cumparand prima colivie care le cade sub ochi, pe cea mai ieftina, daca e posibil, cu sau fara accesoriile strict necesare si netinand deloc seama de starea lucrurilor pe viitor.

Pentru o pasare de apartament, obisnuita sa traiasca in captivitate, colivia reprezinta centrul universului sau, iar securitatea, absenta stresului si generozitatea spatiului sunt factori majori pentru ducerea unui trai in cele mai bune conditii si de asemenea producand mai putine griji si batai de cap posesorilor de pasari de apartament.

Nu este necesar sa cumparati nici cea mai scumpa colivie pentru pasari si nici pe cea mai mare, dupa fiecare caz fiind nevoie de un anume tip de colivie care sa fie special gandita pentru dimensiunile si preferintele pasarilor voastre de apartament. Astfel, va fi necesara uneori o cusca mai inalta, iar alteori o cusca mai larga si, doar in rare ocazii, va fi nevoie de o cusca speciala, fie foarte spatioasa, fie cu un design aparte.

Pasarile de apartament care au o coada mai lunga au nevoie, de exemplu, de o colivie inalta care sa le permita o pozitie confortabila si posibilitatea de a se juca in voie. Pasarile mici nu au nevoie de o colivie prea inalta, dar necesita totusi ceva spatiu suplimentar pe orizontala pentru a se misca vioi si a duce un stil de viata activ chiar si daca sunt tinute intr-o colivie.

Pasarile mari de apartament sunt o categorie speciala de pasari si, de regula, magazinele de profil includ in oferta lor si o cusca adecvata pentru asemenea pasari superbe care cer conditii aparte de trai. O pasare mai mare are nevoie de suficient spatiu pentru a-si putea deschide aripile la amplitudinea lor maxima, iar barele coliviei trebuie sa fie mai rare, astfel pasarea avand iluzia libertatii care ii confera automat si o stare crescuta de bine.

In ce priveste barele cu care este echipata colivia pentru pasari, acestea trebuie sa fie direct proportionale cu dimensiunile pasarilor de apartament, adica mai dese in cazul pasarilor de talie mica si mai rare in cazul celor de talie mare. In mod similar, si betele, stinghiile, leaganele si alte accesorii similare vor trebui adaptate la dimensiunea pasarilor de apartament.

Accesoriile pentru repaus si joaca se recomanda a fi confectionate din lemn de calitate, natural, care nu provoaca alergii pasarilor de apartament, plasticul fiind bine de evitat deoarece e mai greu de curatat temeinic de paraziti, bacterii etc. La baza custii se va afla, de preferat, un gratar metalic (aluminiu, inox etc.) care sa impiedice pasarile sa intre in contact direct cu resturile de mancare, apa sau propriile excremente, astfel prevenindu-se optim o serie de probleme de sanatate specifice pasarilor de apartament.

Foarte importante sunt si accesoriile pentru servirea hranei si a apei, si in acest caz fiind recomandate materialele de calitate, antialergice, iar suplimentar fiind bine sa se opteze pentru recipiente largi si foarte putin adanci care asigura o hranire si adapare corecta a pasarilor de apartament. In comertul nostru aceste accesorii se gasesc mai greu, dar ele exista si merita sa investiti mai multa timp pentru a oferi un grad de confort marit pasarii voastre de apartament.

In Romania, oferta magazinelor cu profil veterinar este destul de bogata in ce priveste coliviile pentru pasarile de apartament, dar preturile sunt nerusinat de mari raportat la calitatea materialelor din care sunt construite aceste colivii precum si accesoriile cu care sunt echipate. In ciuda acestei oferte bogate, nu se poate prin urmare vorbi si despre o oferta completa pentru pasarile de apartament, aceasta categorie de animale de companie alaturi de rozatoare fiind, probabil, cele mai vaduvite din acest punct de vedere in tara noastra.

Pentru posesorii de pasari de apartament exista totusi si alte variante prin care sa isi faca rost de o colivie adecvata, asemenea colivii putand fi procurate la preturi foarte convenabile (transportul inclus) prin intermediul siturilor electronice specializate in animale de companie din Ungaria, Austria etc., sau chiar si de pe situl Ebay unde oferta poate fi uneori de-a dreptul tentanta. Desigur ca va fi mereu necesara o igienizare completa a acestor custi nou achizitionate, dar macar asa nu ajungi sa dai 300-400 de lei pe te miri ce prapadita de colivie oferita ca produs de "lux" de unele magazine cu profil veterinar din Romania.

 

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu