Cariera Lifestyle

Criterii de selectie la interviurile de angajare


Pentru cel aflat in cautarea unui loc de munca criteriile de selectie folosite la angajare pot fi de multe ori confuze si chiar il pot face pe acesta sa renunte din start deoarece se va simti intr-un fel complexat de cerintele aparent prea mari care sa permita obtinerea locului de munca dorit. De aceea este absolut necesar ca aplicantii sa inteleaga clar criteriile de selectie si sa descopere chiar ei daca se incadreaza sau nu la aceste cerinte profesionale.

Pentru angajator primirea uneori a sute de CV-uri pentru o singura pozitie poate duce la o diminuare a atentiei acestuia motivata tocmai prin dorinta sincera de a oferi tuturor aplicantilor sanse egale la interviul profesional. Din acest motiv, in prima faza, aceea a preselectiei, pot fi cu usurinta respinse acele aplicatii considerate ca incomplete adica angajatorul va hotari ca nu au fost indeplinite criteriile de selectie chiar din start si nici nu va lua in seama acele CV-uri de unde lipsesc anumite informatii utile sau care nu evidentiaza in mod limpede competentele aplicantului.

Printre cele mai prezente criterii de selectie la aproape orice interviu se vor regasi niste aptitudini si abilitati de ordin general unde aplicantul trebuie sa dea dovada de prezenta de spirit si sa poata intelege nuantele si diferentele intre fiecare dintre aceste elemente pentru a face fata cu succes fazelor de selectie de la un interviu profesional. Odata cu castigarea unei experiente serioase in vanarea unui loc de munca si imbunatatirea tuturor abilitatilor cerute de catre angajatori aplicantul va putea sa ofere o prezentare succinta si relevanta care sa capteze de la bun inceput atentia persoanei care se ocupa de organizarea selectiei avansand astfel cu usurinta catre celelalte faze ale interviului profesional.

Atunci cand se fac afirmatii bazate pe opinii personale sau se incearca demonstrarea unor realizari profesionale totul trebuie prezentat cu argumente solide si ilustratorii pentru a se obtine maximul de atentie din partea angajatorului. In conversatie, daca se ajunge la aceasta faza a interviului profesional, se vor folosi verbe de actiune, in exprimari directe, si mai rar verbe pasive. Frazele alese trebuie sa puncteze exact ceea ce intereseaza pe angajator si este legat de natura activitatii companiei. Limba aleasa pentru exprimare trebuie sa fie cea literara si este necesar atat in faza intocmirii CV-ului si a documentelor auxiliare cat si mai tarziu sa se pastreze o exprimare corecta, ingrijita si clara.

Toate cerintele angajatorului trebuie analizate, revazute si incadrate corespunzator. In analiza facuta initial se vor evidentia cu predilectie abilitatile si aptitudinile care pot arata diferentele pozitive pe care le poate aplicantul aduce in activitatea companiei si ce rezultate poate acesta obtine in timp util. Mai ales pentru o persoana care doreste sa se angajeze pe o pozitie superioara abilitatea de a optimiza unele sectoare de activitate precum vanzarile, relatiile publice, etc. trebuie evidentiata atat in CV cat si la interviul propriu-zis. Criteriile de selectie pot parea uneori ceva mai complexe si chiar confuze deoarece se incearca eliminarea din start a persoanelor complet nepotrivite pentru pozitia scoasa la concurs insa odata depasita aceasta faza depinde numai de aplicant sa convinga angajatorul ca merita cu adevarat sa ocupe postul oferit.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu