Animale de companie Lifestyle

Colesterolul poate reprezenta o problema chiar si in cazul animalelor de companie!

Colesterolul poate reprezenta o problema chiar si in cazul animalelor de companie!Desi in general se credea ca animalele de companie reusesc sa isi mentina in mod organic colesterolul rau sub control, medicii au demonstrat faptul ca nivelul ridicat de trigliceride si de colesterol poate impieta asupra sanatatii patrupedelor noastre, cu efecte mai putin grave decat cele resimtite de catre organismul uman, dar suficient de suparatoare incat sa ceara de urgenta prezentarea la veterinar.

O alimentatie prea bogata in grasimi si saraca in alte nutrimente va conduce automat la o crestere a colesterolului negativ la animalele de companie, iar afectiunile care pot fi generate in urma unei astfel de diete gresite sunt diverse, plecand de la obezitate si boli ale ficatului si ajungand pana la pancreatite fatale sau probleme serioase de ordin neurologic.

Nu toate rasele de catei sau de pisici sunt expuse automat contractarii unor afectiuni grave pe fondul unei alimentatii bogata in grasimi, dar exista suficiente studii medicale care arata faptul ca nivelul de colesterol si trigliceridele pot creste direct proportional cu inaintarea in varsta a unui animal de companie, astfel aparand boli precum cele amintite anterior sau chiar si diabet, hipotiroidie sau afectiuni ale rinichilor.

Hiperlipidemia sau excesul de grasimi din sange se manifesta la animalele de companie foarte divers, simptomele fiind initial dificil de depistat in lipsa unor analize medicale periodice care sa identifice o crestere marcata a trigliceridelor si/sau a colesterolului negativ. In fazele inaintate, animalele pot prezenta diabet, probleme de vedere sau de coordonare si chiar crize neurologice puternice, starea lor generala de sanatate inrautatindu-se astfel pe zi ce trece.

Preventiv si mai ales atunci cand stiti ca va rasfatati animalul de companie cu prea multe bunataturi pline de grasimi este recomandata prezentarea periodica la medicul veterinar pentru analize care sa testeze nivelul de grasimi din sange, astfel de analize nefiind nici foarte scumpe si nici dificil de facut. In functie de rezultate, medicul va prescrie o dieta mai stricta, fiind foarte bine daca si voi luati masuri bune din timp in acest sens pentru a aduce animalul la o greutate ideala.

Ca si in cazul oamenilor, si la animalele de companie hiperlipidemia poate fi mostenita genetic, si acesta fiind un factor de luat in considerare atunci cand se stie cate ceva despre situatia de sanatate a "parintilor" animalului vostru de companie. O dieta saraca in grasimi cu suplimente de acizi grasi nesaturati va fi si in aceasta situatie recomandata de medicul vostru veterinar, rezultatele pozitive aparand in relativ scurta vreme dupa aceea.

Suplimentele cu ulei de peste care contin acizi grasi omega-3 vor ajuta mult in special la scaderea trigliceridelor anormale din sange, dar o dieta echilibrata, pe baza de hrana uscata, saraca in grasimi si bogata in nutrimente valoroase este absolut obligatorie pentru ca si colesterolul negativ sa ajunga la niste parametri normali. In cazurile mai grave, medicii pot prescrie si o serie de medicamente care sa creasca starea de bine a animalului si sa elimine anumite simptome mai grave, astfel de situatii fiind insa din fericire rare.

In concluzie, nu luati deloc in ras faptul ca, la fel ca si voi, si animalul vostru de companie poate intampina probleme serioase cu mentinerea colesterolului sub control, impreuna si cu putin ajutor din partea medicilor atat voi cat si patrupedul vostru favorit putand sa va bucurati de o sanatate mai buna si o viata mai lunga respectand toate recomandarile specialistilor in ce priveste dieta si alte masuri de viata care sa fie urmate cu strictete atat de catre stapan cat si de catre animalul sau de companie.