Multi dintre noi apreciem ciupercile pentru ca ne
imbogatesc meniurile, fie prin preparea unor tocanite delicioase,
a unor supe, ciuperci umplute sau folosite sau chiar si
la preparea de pizza. Putem face si sarmalele traditionale
romanesti cu ciuperci, deci dupa cum se vede acestea joaca
un rol important in prepararea unor anumite preparate.
Insa pe cat sunt de apreciate trebuie sa fim constienti
ca desi sunt peste 100.000 de specii de ciuperci majoritatea
dintre ele sunt otravitoare. In randurile de mai jos va
vom prezenta doar o mica parte a celor mai cunoscute ciuperci
care te pot ucide:
1. Buretele pestrit: palaria acestuia are forma unui
clopot, de culoare rosiatica cu galben si este acoperit
parca de niste scame albe ce pot fi indeparte foarte usor
cu unghia. Creste in padurile de conifere si de foioase.
2. Buretele viperei: palaria sa este foarte pufoasa in
constitutie si aproape sferica. Are o culoare maronie
si de obicei are un miros foarte neplacut. Apare in padurile
de rasinoase si de foioase.
3. Buretele primavaratic: aceasta este o ciuperca foarte
alungita, cu o tulpina lunga si o palarie nu prea mare,
ambele de culoarea alba. Este o ciuperca toxica ce rezista
din primavara pana la inceputul toamnei.
4. Buretele dracului (sau hribul tiganesc): este o ciuperca
ce are o palarie cu o forma inegala, aceasta are marginile
curbate si este de culoare ruginie, piciorul ciupercii
este de culoare rosie, apare vara atat pe pasuni cat si
in paduri.
5. Palaria sarpelui: este foarte usor de recunoscut si
are o tulpina alba si o palarie de culoarea unui rosu-aprins
acoperit cu pete albe; pe cat este de frumoasa pe atat
este de otravitoare.
Simptomele otravirii cu ciuperci cuprind: greturi, varsaturi,
contractii ale pupilei, tulburari de vedere, tulburari
respiratorii, salivatie excesiva, diaree, transpiratie
abundenta, tensiune mica.
Gastronomia nu este un loc atat de sigur pe cat ar parea,
o mica lipsa de atentie si combinarea unor ingrediente
cu totul nepotrivite poate avea consecinte fatale.
|
Adauga comentariu