Deloc surprinzator pentru multi dintre fanii infocati ai fotbalului european, unele dintre cele mai bine platite echipe de sportivi din lume sunt chiar echipele care practica sportul lor favorit, jocul cu balonul rotund. Nici fotbalul sau baschetul american nu sunt mai prejos, si acolo circulandu-se sume importante de bani, care in unele cazuri le depasesc pe cele oferite in fotbalul european.
Foarte dezamagitor insa este faptul ca in alte ramuri sportive de prim interes, salariile platite de cluburi jucatorilor sunt comparativ mult mai mici decat cele existente in lumea fotbalului. Mai putin jocul de baseball, care se bucura de salarii apropiate de cele ale fotbalistilor, nici un alt sport de echipa nu se poate lauda cu faptul ca atletii sai de frunte ar castiga bani cu carul pe fiecare sezon sportiv.
Se pare insa ca acolo unde atletii sunt mai "prost" platiti decat fotbalistii, de exemplu, nu sunt prezenti nici investitori de calibrul celor din fotbal sau din baschet deoarece federatiile de profil nu sunt atat de "prietenoase" cu unele metode ale patronilor de cluburi, care implica spalarea banilor sau alte matrapazlacuri financiare de tipul celor tolerate de ani de zile in fotbalul european. Se castiga, e drept, mai putin pe la alte cluburi sportive, dar si atmosfera parca este de obicei mai "aerisita" acolo din toate punctele de vedere.
Statistic, cele mai bine platite echipe din lume provin din Spania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii aici topul fiind detinut de cluburi precum New York Yankees (baseball american), Real Madrid (fotbal european), Barcelona (fotbal european), Chelsea (fotbal european), LA Lakers (baschet) sau Detroit Pistons (baschet).
Alte mari cluburi de fotbal, baschet sau baseball de asemenea vehiculeaza lunar sume uriase doar pentru plata salariilor jucatorilor insa nu intotdeauna spectacolul oferit de acestia justifica asemenea investitii, miza ramanand in continuare una strict financiara si mai putin de promovare a jocului in sine printr-o evolutie sportiva impecabila.
Banii pot aduce un suflu pozitiv in lumea sportului si merita investiti din plin acolo unde exista asemenea posibilitati, dar ce e prea mult strica si nimeni nu se mai mira ca in prezent stadioanele de fotbal incep sa se goleasca sau ca nici macar un Campionat Mondial nu mai atrage fanii atat de puternic ca in trecut.
Publicul este usor de multumit daca i se acorda atentia si respectul cuvenit insa atunci cand simte ca intervin alte interese, iar calitatea actului sportiv are de pierdut ii sanctioneaza pe cei vinovati cu un dispret regal si se orienteaza in tacere catre alte atractii pentru ca, slava-domnului, acestea inca exista din belsug si sunt si de buna calitate.
Adauga comentariu