Lifestyle Sport

Categoriile in functie de greutate la box

Categoriile in functie de greutate la box
O categorie de greutate la box se incadreaza intre niste valori fixe, valoarea mica fiind limita de greutate pentru categoria imediat inferioara, iar cea superioara constituind punctul de plecare pentru categoria urmatoare. In timp, limitele acestea s-au mai schimbat, dar in principiu ele raman fixe si boxerii trebuie sa isi mentina constant greutatea daca vor sa ramana in cadrele aceleiasi categorii.

Categoriile de greutate pentru pugilisti pot diferi de la un continent la altul, dar exista intotdeauna si un numitor comun oferit prin organizarea Campionatelor Olimpice, aici toate categoriile fiind delimitate clar si acceptate ca atare de catre toti participantii. Meciurile de box se organizeaza pentru o singura categorie, exceptie facand campionatele olimpice si mondiale care vor include mai multe categorii.

In ordinea lor descrescatoare, categoriile de greutate pentru box sunt urmatoarele:

– Categoria supergrea – peste 91 de kilograme
– Categoria grea – intre 81 si 91 de kilograme
– Categoria semigrea – intre 75 si 81 de kilograme
– Categoria mijlocie – intre 71 si 75 de kilograme
– Categoria semimijlocie – intre 67 si 71 de kilograme
– Categoria usoara – intre 64 si 67 de kilograme
– Categoria semiusoara – intre 60 si 63,5 de kilograme
– Categoria pana – intre 54 si 60 de kilograme
– Categoria cocos – intre 54 si 57 de kilograme
– Categoria musca – intre 48 si 54 de kilograme
– Categoria semimusca – sub 48 de kilograme

Fata de boxul masculin, boxul feminin cunoaste mici modificari la categoriile de greutate, dar in esenta si aici se discuta despre aceleasi clase de greutate cu aceleasi reguli sportive ca si la barbati. Din pacate insa boxul feminin a avut de infruntat mari dificultati de-a lungul timpului abia de curand reusind sa se impuna definitiv la un sport profesionist si unanim acceptat in intreaga lume.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu