Cariera Lifestyle

Cariera pentru iubitorii de animale


Cariera - Joburi pentru iubitorii de animale

A lucra cu animalele a ajuns in prezent sa reprezinte si visul multora dintre romanii care au si timp liber suficient, dar si o afectiune reala pentru fiintele necuvantatoare. Nu este insa obligatoriu sa detii o diploma de veterinar calificat pentru a iti pune legal serviciile in slujba animalelor, fiind de ajuns sa ai anumite inclinatii naturale precum si suficienta rabdare ca sa atingi acest obiectiv profesional.

Plecand de la ingrijirea animalelor comunitare sau a celor din gradinile zoologice si parcurile naturale si ajungand la oferirea de produse si servicii profesionale pentru proprietarii privati de animale, piata muncii vine cu o oferta destul de serioasa pentru iubitorii de animale.

In Romania, lucrurile se afla abia la inceput, existand multe activitati specifice pe baza de voluntariat, dar destul de putine initative economice, care sa justifice atat investitia cat si costurile cu personalul. Cererea totusi este suficient de mare incat sa ne asteptam ca pe viitor sa apara o oferta consistenta de locuri de munca pentru iubitorii de animale.

In prezent, cele mai multe dintre activitatile directionate catre ingrijirea de animale si asigurarea de servicii medicale sunt desfasurate pe langa cabinetele si farmaciile veterinare, dar au inceput sa apara si saloane profesioniste de ingrijire precum si cereri tot mai mari de persoane care sa se ocupe cu plimbarea, dresarea sau distrarea animalelor de companie.

Plecand de la proiecte viabile initiate in trecut in lumea vestica, si in Romania ar trebui sa apara in scurta vreme mici afaceri profitabile centrate pe oferirea de servicii catre detinatorii de animale, aici putand aminti parcuri de distractie speciale, sali pentru dresaj, saloane cosmetice, medicina alternativa, recuperare sau chiar furnizori de produse pentru animale de calitate, 100% romanesti.

Nici legislatia din prezent nu este din pacate bine pusa la punct din acest punct de vedere, dar exista totusi o baza solida pe care se poate construi aproape orice afacere de succes, cu conditia sa existe seriozitate si implicare maxima. Multi dintre actualii posesori de animale sunt nemultumiti si chiar alarmati de prestatiile oferite catre amicii lor patrupezi sau zburatori si isi doresc produse si servicii moderne, fiind gata sa si plateasca putin mai mult, dar asteptandu-se sa si primeasca ceva de calitate in schimb.

Foarte utile si binevenite vor fi si cimitirele de animale particulare sau patronate de administratia locala precum si adaposturi largi pentru intreaga fauna a marilor orase, unde sa poti duce un animal accidentat sau bolnav, stiind ca acolo acesta va fi recuperat si nu eutanasiat sau aruncat in strada la scurta vreme dupa plecarea ta.

Asemenea proiecte pot si in prezent functiona exclusiv prin apelul la donatii si sponzorizari de durata, dar este nevoie si de o baza legala si de un control strict al tuturor banilor si activitatilor zilnice precum si de o implicare activa a fortelor de ordine publica si a autoritatii pentru protectia animalelor.

De asemenea, serviciile profesioniste de dare spre adoptie sau de intermediere pentru vanzarea-cumpararea animalelor de companie pot reprezenta un plus pe piata muncii din Romania, fiind intr-adevar vorba despre mici afaceri de succes si benefice tuturor si mai ales animalelor de companie.

Pentru a transforma insa asemenea idei de afacere in proiecte viabile va fi nevoie si de o implicare mai puternica a opiniei publice si a jurnalistilor, care impreuna sa convinga investitorii ca intr-adevar exista nu doar o cerere mare pentru astfel de servicii si produse, dar si o preocupare reala a oamenilor pentru bunastarea tuturor animalelor.

Multe persoane, inclusiv cei care ocupa functii de raspundere in aparatul administrativ, mai cred si in prezent ca ingrijirea animalelor este o activitate consumatoare de timp si bani, dar ei uita sa studieze mai in amanunt atat solutiile pe plan mondial cat si posibilitatile economice reale oferite de acest sector de activitate, si de aceea vor fi necesare inca multe campanii de informare pentru a schimba putin mentalitatile si a aduce mai aproape un nivel de civilizatie si bunastare la care se pretinde ca vrem sa ajungem, dar de facut se face te miri ce cu mari batai de cap, deturnari marsave de fonduri si multe trageri nejustificate de timp.

foto © Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu