Tradiţia este parte din identitatea unei ţări. Parte din tradiţie sunt dansurile populare. Pe lângă obiceiurile strămoşeşti, superstiţii, idei şi concepţii duse generaţie după generaţie, dansuriletradiționale rămân o parte din ansamblul de date ce oferă identitate unei ţări. Dincolo de sârbele şi horele improvizate la nunţile şi petrecerile romaneşti, sunt dansurile populare adevărate, originale, ce păstrează cu sfinţenie corectitudinea paşilor de altădată.
L-am intervievat pe Cristian Rusănescu, coregraf al ansamblului Năframa. După cateva ore de dans am stat și de vorba, pentru a afla mai multe despre ce înseamnă să faci din veselie o meserie.
Am discutat despre ce înseamnă dansul popular, dificultatea acestuia, entuziasmul cu care îl mai practică tinerii şi dacă receptivitatea acestuia într-un secol al multiculturalismului este încă optimistă.
Îţi mulţumesc tare mult pentru acceptul tău. Spune-mi te rog, cum ai ajuns să practici dansurile populare? Care este povestea ce te-a adus în această horă?
"Cu mare drag, mai ales că îți știu pasiunea pentru dansurile tradiționale. Povestea a început când aveam 7 ani și mama îmi căuta un loc unde să practicun sportsau un dans, ea vroia sa fac mișcare. Și așa am ajuns într-o salăde dans fărăsăștiu ce se întâmplăacolo. Din fericire pentru mine locul m-a atras și am început ușor,ușor săprind gustul dansurilor populare."
Cum ai ajuns coregrafcoordonatoral ansamblului Năframa?Care este istoria acestei reușite?
"Coregraf coordonator al ansamblului focloric Năframa am ajuns datorită entuziasmului meu și a plăcerii de a învăța pe alții. Am inființat acest ansamblu acum 10 ani, împreună cu alți colegi la fel de pasionați ca și mine de acest domeniu. Am vrut tare mult ca acest ansamblu să promoveze tradițiile autohtone românești.
Eu sunt coregraful șef, să spun așa, și datorită experienței și datorită energiei cu care i-am obișnuit. Am fost ghidul lor și omul ce mereu i-a încurajat, căci au existat mereu piedici, oameni care preferă să se îndoiască de munca noastră și alte răutăți."
De unde ai învăţat dansurile, paşii, tradiţia dansului? Căci fiecare dans popular are un obicei la bază.
"Din copilarie, de la bunici, care au fost și ei iubitori de tradiții. Apoi în sala de dans am început săînvăt pașiila un nivel avansat. Apoi am avut ce învăța de la fiecare coregraf pe care l-am întâlnit, am avut mereu dorință, inițiativă și energie.
Însă este foarte important săcauți informații, să te documentezi, să afli mai multe despre obiceiuri și dansuri,și săconsulți cât mai multe sursepentru crearea unui dans popular autentic."
Cum ai defini dansul popular? Ce sentiment îţi aduce în momentul în care începi un nou joc?
"Dansul popular este definiția poporului roman și prin el fiecare zonă a țării, își exprimă datinile și obiceiurile. Când încep un dans nou mă transpun în regiunea din care este jocul și încerc să-mi imaginez cum dansau bătrânii satului. Este un sentiment inegalabil să înveți să transmiți jocul popular cum o făceau oamenii locului acum sute de ani."
Care este dansul tău preferat?
Sunt mai multe dansuri care îmi plac, pentru că fiecare dans are ceva unic. Însă preferatul meu este suita moldovenească, deși nu sunt moldovean, dansurile de acolo și mai ales sârbele au ceva special, un ritm aparte, o energie vibrantă.
Eşti mulţumit de receptivitatea tinerilor? Încă mai există interes pentru folclorul românesc?
Ca să îți răspund la întrebare, îți ofer un exemplu. În urmă cu 5 ani de zile am deschis un curs de dans popular într-o scoală generală din zona Militari, înpreună cu colega mea Mereu Roxana, și am avut plăcerea să asistăm la un număr de 40 de solicitări pentru inscrierea la acest curs. Am fost plăcut surprinși, nu ne așteptam sa avem așa o reacție pozitivă.
In prezent Ansamblul folcloric Naframa Junior are un grup foarte bine pregătit care a câștigat locul I la numeroase festivaluri din țară și străinatate. Am participat la concursuri din Grecia și Cehia.
Dupa această experiență, la un an distanță, am deschis încă un curs de dans popular, de data aceasta pentru aduți, unde la fel, am avut foarte multe înscrieri. Pe parcursul acestor ani, în sala noastră de dans, au dansat peste 300 de membri.
Cu grupa de adulti se organizează petreceri lunare la Muzeul Tăranului Român unde se strâng peste 50-60 de cursanți și prieteni ai dansului popular, și unde ne distrăm în pași de sarbă, horă, geampara, brașoveanca și multe alte jocuri populare romanești.
Oferiţi şi spectacole la petreceri. Ţi se cere mai des un spectacol sau ţi se cer lecţii?
Clar să oferim spectacole. Avem foarte multe cereri, uneori refuzăm unele oferte din lipsa timpului. Mai ales vara, pentru nunți și petreceri autentice, unde oamenii vor să aibă ceva specific românesc la evenimentul lor.
Care a fost obstacolul care te-a deranjat cel mai mult până acum?
Piedica cea mai mare a fost pesimismul oamenilor și scepticismul. La 20 de ani, când am început acest proiect, colegii nu-mi dădea unicio șansă, însă le-am dovedit că voința și încrederea m-au făcut să promovez cu succes acest stil de dans.
De unde procuraţi costumele populare? Cunoscut este faptul că sunt şi greu de procurat şi preţul lor nu este deloc accesibil.
Costumele le cumparăm sau închiriem de la meșterii populari din diferite zone ale tării.Cunoaștem diferiți meșteri populari care ne ajută enorm, femei care încă au rabdare și croiesc cu talent costumele, sunt mereu dornice să își vadă operele purtate.
Pentru tine, care este cea mai mare satisfacție? Ce te încântă cel mai mult în acest domeniu?
Satisfacția mea cea mai mare este atunci când vad pe scenă cursanți noștrii, cand danseză ,că sunt aplaudați de o sală întreaga și apreciați pentru munca lor. Când coboară de pe scenă vin imediat la mine și la Roxana și ne sar în brate, ne întreabă dacă au dansat bine, acest sentiment este inegalabil.
Care este cel mai important feedback?
Când vin părinții la tine și îți spun că micuții lor sunt încântați de dansul popular, atunci când primești telefoane și primești mulțumiri de la oamenii la care ai fost invitat și ai dansat. Totodată, ai un sentiment de mlțumire atunci când dansează la petrecerile organizate de noi la Muzeul Țăranului Român, peste 50 de oamenii strânsi în horă, și care cu zâmbetul pe buze uită de problemele zilnice măcar câteva minute.
Mulţumesc pentru amabilitatea ta şi mult succes înainte!
Multumesc și eu.
Adauga comentariu