Lifestyle Timp liber

Baia, de la lavoarul alb cu picior din anii ’70, la SPA-ul din zilele noastre

Baia, de la lavoarul alb cu picior din anii ’70, la SPA-ul din zilele noastreÎn ultimii ani, baia a devenit tot mai mult una dintre cele mai dinamice şi efervescente zone din casele românilor, ajungând să fie privită ca un spaţiu de relaxare, care poate dicta chiar şi o stare de spirit. Însă această încăpere nu a fost întotdeauna privilegiată, ea devenind tot mai importantă în viaţa oamenilor odată cu adoptarea tendinţelor internaţionale de amenajare a locuinţelor.
 
În acest sens, Camelia Olesen, Director Executiv al Kuma România – unul dintre principalii producători locali de lavoare, blaturi şi mobilier pentru băi şi bucătării sub brandurile Kuma şi  Nordline, explică cum s-a făcut trecerea de la lavoarul alb, specific anilor ’70, la cel care transformă baia zilelor noastre într-un adevărat SPA.
 
“Gustul românilor pentru obiecte sanitare a început să se dezvolte în urmă cu mai bine de patru decenii. În acea perioadă, aceştia apelau pentru a-şi amenaja băile la lavoare în forme rectangulare, din ceramică sau porţelan, în culori calde de alb – unt, verde pal şi maro. Tot în acea vreme a fost dezvoltată noţiunea de compozit şi au apărut noi materiale şi tehnologii, cu ajutorul cărora la începutul anilor ’80 au fost lansate, pe piaţa americană, ce-i drept, primele lavoare din marmură compusă albă şi albă cu inserţii gri”, arată Camelia Olesen.
 
La acel moment, Kuma Danemarca a început să folosească tehnologia americană şi a devenit, astfel, unul dintre primii producători de lavoare compozite din Europa.
 
Deşi preferinţa europenilor şi, implicit, a românilor, pentru lavoarele ovale sau rotunde din ceramică sau porţelan alb, alb cu inserţii gri sau marmură compozită neagră a fost de neclintit o bună perioadă de timp, evoluţia şi cerinţele clienţilor pentru amenajarea de băi – SPA au devenit tot mai pregnante.
 
Astfel, dacă la începutul anilor 2000 Kuma oferea pe piaţa scandinavă, dar şi pe plan local, nu mai mult de cinci tipuri de boluri rotunde şi ovale, pe doar două culori din marmură, în prezent, compania are în portofoliul său peste 75 de forme de boluri, realizate din nouă tipuri de materiale, în peste 50 de culori.
 
“Românii au trecut de la lavoarul simplu, de dimensiuni de până la 60 cm pe piedestal sau fixat pe mobilier, la cel ceramic, la fel de mic, însă încastrat pe plăci de granit.Kuma a contribuit la schimbarea trendurilor pe această piaţă, a modificat mentalităţile acestora şi le-a insuflat pasiunea pentru lucruri deosebite. Astfel, clienţii noştri de pe plan local au început să opteze în amenajarea băilor pentru lavoare personalizate, cu un design aparte, în culori atractive. Conceptul de încastrare a unui lavoar ceramic în blat de granit dispare treptat şi lasă loc conceptului de suprafaţă continuă între bol şi blat”, a spus Directorul Executiv al Kuma România.
 
La ora actuală, băile românilor sunt amenajate într-un stil contemporan, care combină funcţionalitatea cu design-ul subtil, elegant sau minimalist. Liniile fine, simple, caracteristice băilor actuale, fac din baia comună a deceniilor trecute doar o amintire. În prezent, atenţia într-o baie începe să cadă pe lavoar, confecţionat din materiale diferite faţă de celelalte obiecte sanitare.
 
Baia, de la lavoarul alb cu picior din anii ’70, la SPA-ul din zilele noastreCum a fost adaptat mobilierul pentru baie
 
O lungă perioadă de timp, mobilierul de baie a fost şi el neglijat. În România anilor ’70, ’80 şi chiar ’90,bugetele alocate amenajării băilor şi bucătăriilor era minim, iar acest lucru era cauzat în mare parte de inexistenţa unei pieţe de mobilier dedicat acestor încăperi. Mai mult decât atât, băile erau ultimele amenajate, cu bugete restrânse, care erau cheltuite în principal pe gresie şi faianţă, iar lavoarele ceramice existente atunci nu ofereau posibilitatea combinării cu mobilier, decât într-o foarte mică măsură”, a declarat Camelia Olesen.
 
Din 2000 însă, s-a dat start-ul unei noi ere, astfel că în momentul de faţă nu se mai concepe o amenajare a băii fără mobilier – pornind de la masca pentru lavoar sau chiar cadă şi continuând cu dulăpioarele suspendate şi chiar cu coşurile de rufe încorporate în mobilă.
 
În ceea ce priveşte trendurile de viitor ale lavoarelor şi mobilierului de baie, Kuma spune că există un curent în care se merge pe lavoare foarte puţin adânci, cu scurgeri ascunse în fante, în unghiuri diferite, sau lavoare cu boluri asimetrice, monobloc. În acest sens, sistemul de scurgere KUMA 7 este un sistem inovator, care înregistrează un succes deosebit în ţările scandinave.
 
De cealaltă parte, mobilierul are fie forme rectangulare, linii caracteristice ambientărilor moderne, minimaliste, fie forme curbe, specifice amenajărilor clasice, romantice.

Diana Ilie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu