Animale de companie Lifestyle

Apeleaza la veterinar pentru a combate comportamentul agresiv al animalului tau

Apeleaza la veterinar pentru a combate comportamentul agresiv al animalului tauComportamentul agresiv poate fi observat nu de putine ori la animalele noastre de companie, un asemenea comportament putandu-se manifesta uneori prin scurte accese de furie , iar alteori putand deveni o trasatura dominanta a prietenului nostru necuvantator. Specialistii veterinari nu incurajeaza in nici o situatie tolerarea unui asemenea comportament la animalele de comanie, agresivitatea putand avea cauze diverse, dar nefiind o trasatura specifica animalelor in general, cu atat mai putin cateilor si pisicilor de companie.
 
Mirosurile neobisnuite, frica, zgomotul, lumina puternica, dieta neechilibrata sau neglijenta stapanilor sunt doar unele dintre cauzele care favorizeaza aparitia unui comportament agresiv la un animal de companie, iar posesorii de astfel de animale sunt sfatuiti sa nu ignore simptomele care acompaniaza episoadele de furie ale animalului, astfel putandu-se identifica mai rapid factorii de risc care pot declansa un astfel de comportament si fiind posibil ulterior sa se ia masuri utile pentru eliminarea cauzelor care cresc agresivitatea, respectiv pentru corectarea comportamentului animalului de companie.
 
Pisicile, de exemplu, pot fi foarte agresive in relatia cu alte pisici, acest lucru fiind valabil atat pentru pisicile care tin de acelasi sex cat si pentru pisicile de sex diferit. Pisicile sunt animale teritoriale, ele protejandu-si spatiul personal si chiar marcandu-l prin feromoni si urina astfel incat sa atentioneze alte pisici sa nu le incalce teritoriul. In situatia in care aduceti o noua pisica in locuinta voastra, nivelul de agresivitate poate creste exponential, iar in astfel de cazuri se poate apela la produse veterinare pe baza de fermoni care pot reduce agresivitatea pisicilor sau, alternativ, se poate oferi un plus de atentie din partea stapanilor care vor supraveghea animalele pe masura ce se adapteaza traiului in comun, se deprind cu prezenta celuilalt animal si invata sa se accepte fara a mai manifesta agresivitate una fata de cealalta.
 
Pisicile si cainii sunt dusmani de moarte dintotdeauna, cel putin asa se credea pana de curand cand s-a descoperit faptul ca acest comportament agresiv intre specii este unul deprins si nu unul instinctiv, specific celor doua specii. Cateii si pisicile care cresc impreuna de mici nu arata agresivitate unul fata de celalalt si de asemenea cainii comunitari care isi impart teritoriul cu pisicile comunitare nu dau semne de agresivitate fata de acestea. In situatiile cand agresivitatea se manifesta in mod vizibil si direct, este nevoie de expertiza unor specialisti si de timp pentru a permite celor doua specii sa se familiarizeze una cu cealalta, animalele putand fi incurajate in acest sens de catre chiar stapanii lor, doar asa putandu-se obtine rezultate satisfacatoare.
 
Foarte important de retinut pentru posesorii de animale de companie sunt si urmatoarele reguli care vor ajuta simtitor la diminuarea comportamentului agresiv al animalului, eliminind nu doar accesele sale de furie ci si anumite probleme de natura medicala care pot sta la baza declansarii unui comportament agresiv la un animal de companie:
 
– Animalul nu trebuie pedepsit atunci cand exprima un comportament agresiv, reactia sa putand fi cauzata de frica, instinctele teritoriale sau un spirit posesiv marcat in relatia cu stapanii sai. Pedeapsa functioneaza ca un catalizator pentru cresterea comportamentului agresiv in astfel de situatii. Animalul trebuie lasat de aceea sa se exprime asa cum ii dicteaza instinctele, dar in egala masura trebuie controlat pentru a nu rani un alt animal sau chiar persoanele aflate in preajma sa;
 
– Veterinarul trebuie consultat intotdeauna atunci cand agresivitatea animalului de companie nu pare sa aiba niste cauze clare, in cele mai multe situatii animalul putand sa acuze o afectiune care il face morocanos sau sensibil din cauza simptomelor bolii de care sufera. Odata tratata afectiunea cu pricina, animalul va reveni la un comportament normal, lipsit de agresivitate;
 
– Unele animale de companie apartin unor specii recunoscute pentru agresivitatea lor exacerbata, iar in asemenea situatii este absolut necesar dresajul si/sau consultarea specialistilor in probleme comportamentale care stiu intotdeauna ce si cum trebuie facut pentru a se tine bine in frau agresivitatea innascuta a animalului de companie;
 
– Cunoasterea propriului animal de companie si familiarizarea cu obiceiurile si "tabieturile" sale este de maxima importanta pentru controlul mai strict al comportamentului sau agresiv, multe animale de companie reactionand negativ la o serie de stimuli precum prezenta altor animale si/sau a persoanelor straine, mirosul de deodorant, substante chimice etc., nerespectarea programului de odihna si altele. Animalului trebuie de aceea sa i se ofere conditiile optime de trai, posesorii de animale putand controla comportamentul agresiv mai usor atunci cand stiu ce cauze determina acest comportament agresiv la animalul lor de companie;
 
– Multi posesori de animale, catei si/sau pisici apeleaza la medicul veterinar pentru a-si steriliza prietenul necuvantator, aceasta metoda fiind recomandata pentru diminuarea agresivitatii animalului de companie. Animalele sterilizate sunt in mare parte docile si neagresive, acesta fiind unul dintre motivele pentru care medicii veterinari recomanda sterilizarea animalelor de companie de la varste cat mai fragede.
 
Dovezile zilnice de afectiune, incurajarea animalului inspre un comportament adecvat, rabdarea si petrecerea timpului impreuna sunt modalitati foarte practice si ieftine de imbunatatire a relatiei dintre stapan si animal sau dintre animal si animal, in foarte rare situatii fiind nevoie si de apelul la dresorii calificati sau alti specialisti in probleme de natura comportamentala la animale. Medicul veterinar este cel care trebuie consultat primul de fiecare data cand animalul da semne crescute de agresivitate, tot la recomandarea acestuia putandu-se face si schimbari inspirate de dieta si alte schimbari ale stilului de viata a animalului, toate menite sa asigure o stare crescuta de bine si sa reduca la minimum bataile de cap cauzate de prezenta unui animal neascultator si agresiv in cadrul unei familii iubitoare de animale.
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu