Cariera Lifestyle

Antreprenoriatul incepe sa surada tot mai mult romanilor

Antreprenoriatul incepe sa surada tot mai mult romanilorPlecand de la simplele servicii de intretinere, curatenie si renovare a interioarelor si pana la marile proiecte industriale si de constructii, antreprenoriatul din Romania a inceput sa antreneze tot mai multe resurse si forta de munca calificata, si tot mai multi profesionisti de succes isi doresc in prezent sa renunte sa mai lucreze pentru altii si viseaza sa lanseze propria afacere, pe baze antreprenoriale moderne.

In termeni generici, antreprenoriatul se refera la acei intreprinzatori sau agenti economici care isi asuma anumite riscuri financiare si de imagine pentru a duce la bun sfarsit proiecte de maxima necesitate pentru care se gasesc mai greu resurse si forta de munca prin mijloacele economice traditionale. Cu alte cuvinte, antreprenorii de succes sunt foarte benefici dinamicii economice, ei putand eficientiza anumite sectoare, in plan local sau national, si aducand un plus de randament oriunde treaba merge mai greu.

O persoana cu initiativa, care doreste sa patrunde in lumea antreprenoriatului se poate de obicei astepta la castiguri substantiale, un program flexibil, marirea semnificativa a retelei profesionale, unele avantaje fiscale, dar si la responsabilitati crescute, riscuri mai mari, munca mai multa si alte inconveniente de ordin personal sau profesional. A te hotari sa devii un antreprenor nu este deci o decizie usoara ci necesita o planificare serioasa precum si cunostinte solide din domenii multiple de activitate.

Ca in orice alta afacere, si antreprenoriatul presupune realizarea unui plan de afaceri unde sa se prevada domeniile de activitate de acoperit, modalitatile de atragere a clientilor, tarifele pentru prestarea de servicii, identificarea colaboratorilor de baza si a furnizorilor de materiale si resurse umane, capitalul de pornire, bancile cu care se prefera sa se colaboreze si altele.

Bugetul unui antreprenor nu poate fi decat unul consistent, altfel neexistand sanse reale pentru a incheia cu succes macar si primul proiect de executat. Desigur ca marimea bugetului depinde de complexitatea proiectelor de realizat, dar in esenta nu se poate face antreprenoriat daca nu ai bani sa incepi aceasta activitate. Sunt astfel necesare investitii urgente in sediul de firma, echipa de relatii publice, promovarea serviciilor proprii, cheltuielile cu personalul, dar si in realizarea tuturor formelor legale necesare demararii afacerii.

In functie de domeniile de activitate unde se intentioneaza sa se ofere servicii de complexitate mai mica sau mai mare, trebuie sa se realizeze tot in prima faza toate documentele necesare, care sa permita desfasurarea activitatii fara cusur. Este un demers consumator de timp, dar sunt necesare si investitii deloc de neglijat tot acum. Suplimentar, nici un antreprenor cu experienta nu isi incepe activitatea fara a apela mai inainte de orice la o societate de asigurari serioasa, care sa ii garanteze ca nu va avea de pierdut in cazul unor evenimente greu de prezis, incendii, cutremure, furturi si altele similare.

Unii antreprenori vor permite altor persoane sa investeasca substantial in afacerea lor, oferindu-le pachete importante de actiuni in schimb, iar alti antreprenori se vor increde mai degraba in propriile puteri financiare. In ambele situatii va fi nevoie de consilieri juridici cu mare experienta precum si de contabili priceputi care sa stie cum sa aseze lucrurile spre avantajul antreprenorului si a clientilor sai. Foarte utila va fi si crearea de conturi curente multiple pentru operatiunile zilnice ale companiei, iar aici si consilierii bancari vor avea un cuvant important de spus.

Antreprenoriatul necesita, asa cum se vede, o mare experienta de munca, o echipa excelenta pentru relatiile publice, o retea de cunostinte foarte bine pusa la punct precum si abilitati profesionale speciale, nu la indemana oricui. Astfel sunt diminuate simtitor riscurile mari la care se expune orice investitor dispus sa isi puna banii in joc in speranta unor castiguri rapide si destul de consistente.

Antreprenorii de succes, atatia cati exista in Romania, merita tot respectul pentru treaba buna pe care reusesc sa o faca, iar cei care doresc sa le "fure" secretul profesional ar trebui sa petreaca foarte multa vreme alaturi de dansii pentru a intelege nu doar tainele acestei meserii, dar si arta de a aduce laolalta profesionisti din cele mai variate domenii, care toti vor lucra practic la acelasi proiect, de obicei unul foarte ambitios si de o mare complexitate.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu