Gratie bunelor relatii dezvoltate de-a lungul timpului intre om si speciile animale domesticite, organismul uman a invatat sa raspunda pozitiv la prezenta animalelor, aceasta reactie fiind observata in cele mai multe dintre cazuri si dovedindu-se a fi cu atat mai utila cu cat pacientii care participa la asa-numita terapie cu animale sunt intr-o stare mai proasta de sanatate.
Medici si terapeuti specializati in acest domeniu al vindecarii cu ajutorul animalelor au reusit in ultima vreme sa dezvolte niste metode de lucru foarte moderne si, in egala masura, foarte eficiente prin care nu doar animalele de talie mica sau mijlocie, dar chiar si animalele de talie mare sunt implicate in cadrul unor terapii complexe, aducand astfel un plus de sanatate pentru toti cei aflati in suferinta.
In prezent, animalele se dovedesc "asistenti medicali" de nadejde atat pentru terapiile alternative adresate persoanelor suferinde de boli psihice cat si pentru terapiile adresate persoanelor cu afectiuni fiziologice. Suplimentar, pentru persoanele sanatoase, animalele pot fi introduse in cadrul asa-numitelor terapii comportamentale, foarte eficiente pentru integrarea mai usoara in familie, in societate sau la locul de munca a persoanelor care intampina dificultati din acest punct de vedere.
Pentru pacientii cu probleme de mobilitate sau cei diagnosticati cu boli cronice grave, animalele s-au dovedit a fi de bun folos, pacientii raspunzand astfel mult mai pozitiv la recomandarile medicului specialist decat in cazul terapiilor standard unde nu de putine ori se constata o comunicare defectuoasa intre medic si pacient.
Cainii, de exemplu, sunt companioni de nadejde si pot ajuta la eliminarea stresului in timp record, iar pisicile si pasarile de apartament sunt eficiente pentru ameliorarea agresivitatii la persoanele cu un temperament mai aprins. Animalele de talie mare, precum caii pot impulsiona pozitiv pacientii cu probleme de mobilitate, acestia simtindu-se motivati astfel sa urmeze un inedit tratament de recuperare.
Interactiunea zilnica cu animalele imbunatateste starea generala de sanatate atat la persoanele care participa la terapiile alternative cu animale cat si la posesorii de animale de companie, mai multe studii medicale aratand in trecut cum poate prezenta animalelor sa imbunatateasca sanatatea sistemului circulator, sa scada tensiunea arteriala ridicata, sa echilibreze sistemul imunitar sau sa amelioreze alte afectiuni cronice in paralel cu administrarea unui tratament standard prescris de medicul specialist.
Cu pasi mici, dar siguri, terapia moderna cu animale este introdusa si in Romania, lucrurile trenand uneori din cauza rezistentei la nou a unora dintre membrii comunitatii medicale sau din cauza lipsei lor de competenta, respectiv a lipsei de personal calificat in acest domeniu relativ nou al terapei alternative cu animale.
Multi dintre pacientii romani ar putea beneficia astfel de un ajutor suplimentar si prin intermediul terapiei cu animale, cu cat mai din timp fiind puse la punct toate detaliile in aceasta directie cu atat mai repede putand acesti pacienti ai nostri sa aiba acces la o terapie oarecum inedita, dar si eficienta, si de bun augur pentru imbunatatirea starii lor generale de sanatate.
Adauga comentariu