O afectiune genetica intalnita atat la speciile animale cat si la cele vegetale, albinismul se defineste ca o anomalie congenitala marcata prin lipsa totala sau partiala de pigmenti in celulele inferioare ale pielii si manifestata printr-o culoarea albicioasa a pielii, parului si, nu de putine ori, prin colorarea rosiatica a irisului. La plante, albinismul se manifesta prin decolorarea totala sau partiala a frunzelor.
Intalnit si la animalele noastre de companie, albinismul nu reprezinta doar o simpla mutatie genetica care conduce la aparitia unor pui de animale cu blana albicioasa ci, in egala masura, albinismul poate conduce la probleme serioase de sanatate pentru animalul afectat daca nu se iau din timp masuri adecvate de protejare a acestuia.
Animalele de companie nascute cu aceasta afectiune sunt mai sensibile la ultraviolete si pot dezvolta afectiuni grave ale pielii si ochilor, din acest motiv fiind absolut necesar ca aceste animale sa fie protejate de actiunea directa a razelor solare. Pentru aceasta se poate apela atat la creme antiradiatii si alte lotiuni similare cat si la plimbarea animalului mai ales dupa apusul soarelui sau chiar si ziua, dar numai in zonele care pot oferi suficienta umbra si implicit o buna protectie contra actiunii razelor solare.
Riscul de contractare a cancerului de piele este mult mai mare in cazul animalelor si a oamenilor afectati de albinism, organismului lipsindu-i resursele necesare pentru a se proteja adecvat de actiunea razelor solare si implicit de aparitia in proportie aritmetica a radicalilor liberi, responsabili in buna masura pentru formarea tumorilor la nivelul pielii. In mod similar, pot aparea si afectiuni grave ale ochilor, animalele trebuind protejate adecvat pentru a se preveni astfel de probleme de sanatate.
Albinismul poate fi combatut doar prin metode genetice, savantii care au studiat aceasta mutatie atat la animale cat si la om reusind sa identifice gena responsabila pentru aparitia albinismului si putand astfel prezice daca o pereche de animale aparent sanatoase ar putea da nastere unor pui afectati de albinism. Acest lucru este valabil si in cazul oamenilor unde teste detaliate vor putea expune acest risc pentru bebelusii care pot dezvolta aceasta afectiune inca de la nastere.
Metode medicale bine puse la punct pentru depistarea genei responsabila cu aparitia albinismului exista la ora actuala, dar nu au fost larg implementate nici in clinicile umane si nici in cele veterinare, fiind totusi de sperat ca in anii care vor veni aceste metode de diagnosticare sa fie puse la dispozitia medicilor specialisti care sa poata astfel prevedea si preveni nasterea de pui/bebelusi albinosi care, altfel, ar fi condamnati la o viata chinuita marcata de riscuri majore precum contractarea unor grave afectiuni de sanatate.
Adauga comentariu