Plecand de la premisa ca Luna, satelitul natural al Pamantului, ar putea contine o sursa valoroasa de apa ascunsa sub suprafata sa, Agentia Spatiala Europeana planuieste sa investeasca 775 de milioane de dolari intr-un proiect special creat pentru a coloniza Luna, si se lucreaza intens in prezent pentru a se trimite o prima sonda spatiala pana in 2018 cu misiunea expresa de a descoperi rezerve mari de gheata in strafundurile satelitului nostru natural.
In mod teoretic, sansele sunt aproape nule de a se descoperi gheata pe Luna, date fiind informatiile mai vechi ale altor misiuni trimise aici, dar specialistii de la Agentia Spatiala Europeana cred cu tarie ca vor gasi ceea ce cauta mai ales daca se vor explora regiunile polare unde se pare ca ar exista suficiente rezerve de gheata care sa permita viata pe Luna.
Proiectul lansat de Agentia Spatiala Europeana este unic prin complexitatea sa, iar daca rezultatele vor fi multumitoare atunci se vor putea face economii majore pe viitor, apa nemaitrebuind sa fie transportata de pe Pamant ci sa fie procurata din rezervele existente pe Luna. Desi pana de curand multi dintre expertii spatiali nu credeau ca ar exista gheata pe Luna, masuratorile recente demonstreaza ca apa poate fi prezenta, in mod special la polii satelitului nostru natural sau in craterele uriase formate de meteoriti.
Beneficiind de fonduri consistente si de specialisti de prima mana in cercetarea spatiului extraterestru, Agentia Spatiala Europeana ne poate oferi o adevarata revelatie, punand bazele primei colonii umane pe Luna, dar aceasta nu mai devreme de 2018, cand va fi lansata sonda spatiala insarcinata cu investigatii ample pentru descoperirea rezervelor de gheata de pe Luna. Pana atunci sa asteptam sa vedem progresele inregistrate de agentia europeana si ce dotari de ultima ora va avea sonda spatiala ce urmeaza sa fie lansata in viitorul apropiat.
Adauga comentariu