Viata lui Alan Turing a fost un lung sir de peripetii. Cine este el? Ei bine, este matematicianul si criptologul britanic care a dirijat spargerea codului nazist Enigma, crescand astfel reusita Aliatilor impotriva Germaniei naziste in Al Doilea Razboi Mondial. Filmul biografic “The Imitation Game”, in care Benedict Cumberbatch joaca perfect rolul lui Turing, isi merita pe deplin nominalizarile la Oscar din acest an.
Filmul este o productie norvegiana, cu foarte mari incasari. Prezinta diferite perioade din viata lui Turing, incepand din copilarie si pana la momentul crucial, cand a spart codul Enigma, dar si deznodamantul nefericit al matematicianului a carui descoperire a salvat mii de vieti. Un personaj fascinant, cu o minte rece si analitica, Turing este aruncat in mijlocul unui razboi ce afecteaza milioane de oameni, dar este si victima prejudecatilor si intolerantei celor din jur, din cauza orientarii lui sexuale.
Cand Marea Britanie declara razboi Germaniei, Turing ajunge la Bletchley Park, iar Winston Churchill il foloseste pentru a sparge codurile secrete ale nazistilor. Cel mai important este Enigma, folosit de nazisti pentru a transmite mesaje. Acesta le da mari dureri de cap lui Turing si echipei lui, formata din: Hugh Alexander (Matthew Goode), John Cairncross (Allen Leech, din “Downton Abbey”), Peter Hilton (Matthew Beard), Keith Furman si Charles Richards.
Desi Turing are un caracter dificil si arogant, fiind un geniu al matematicii, echipa lui trece peste antipatia pe care i-o provoaca si reuseste sa sparga codul prin intermediul lui Christopher, o masinarie extrem de complicate, inventata de Turing, care analizeaza miliardele de combinatii zilnice ale Enigmei.
Filmul surprinde perfect si tensiunile acelei epoci. De exemplu, Turing admira inteligenta lui Joan Clarke (Keira Knightley), viitoarea sa logodnica, si face tot posibilul pentru a o lua in echipa, desi toata lumea o subestimeaza si considera ca locul ei este la cratita. Ne mai vorbind de faptul ca Turing este homosexual intr-o perioada in care, pentru asa ceva, erai condamnat fie la castrare, fie la inchisoare.
Inconjurat de actori foarte buni, Cumberbatch straluceste in rolul principal, reusind sa aduca pe ecran ciudatenia si specialul personajului sau, combinatia de autism si inocenta care facea ca o intalnire cu Turing sa fie de neuitat pentru interlocutorii lui.
Adauga comentariu