Evenimente Go out

Peste patru mii de spectatori au venit la Karpatia Horse Trials

Peste patru mii de spectatori au venit la Karpatia Horse Trials

Peste patru mii de spectatori au venit la Karpatia Horse Trials, prima competitie ecvestra desfasurata intr-un loc nobiliar, Domeniul Cantacuzino Floresti

Karpatia Horse Trials a pus Domeniul Cantacuzino Floresti pe harta celor mai importante evenimente ecvestre

Prima editie a Karpatia Horse Trials (10 – 12 octombrie 2014) s-a dovedit un real succes – peste patru mii de spectatori au venit in acest weekend pentru a asista la competitia ecvestra desfasurata pe Domeniul Cantacuzino din Floresti, judetul Prahova, si pentru a retrai atmosfera Belle Époque data de parada de costume de inceput de secol XX, de parada de ogari, dar si de expozitia de masini de epoca marca Morgan. Publicul s-a putut bucura de o iesire relaxanta „la mosie”, a admirat maiestria participantilor la concursul de calarie, s-a plimbat pe aleile cu platani aramii si a putut evada, pentru trei zile, din peisajul cotidian.
Karpatia Horse Trials a organizat doua tipuri de competitii oficiale: Concurs Complet International (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) si Concurs demonstrativ de atelaje cu doi si patru cai (Maraton, Conuri).
Concurs Complet International (CCI) – la aceasta disciplina de Proba Completa au luat startul trei categorii de concurenti profesionisti: Novici, CCI 1* si CCI 2*. Acestia au avut de parcurs in cele 3 zile, probele de Dresaj, Cross-Country si Obstacole. Castigator a fost cuplul cal-calaret care, dupa cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai putine puncte de penalizare.
Castigatorii Karpatia Horse Trials la Concurs Complet International (CCI):
Novici
 
 
 
 
 
Calul
Calaret
Tara
Punctaj total
Locul
Olimpia
Mihai Vajnar
Romania
57,26
1
Rustic
Ana Stefanescu
Romania
66,78
2
Chili
Biro Attila
Romania
70,44
3
CCI 1*
 
 
 
 
 
Calul
Calaret
Tara
Punctaj total
Locul
Nimfa
Kaloyan Dobrev
Bulgaria
87,26
1
Solaris
Ilian Iliev
Bulgaria
88,78
2
Nikita
Ilian Iliev
Bulgaria
94,35
3
 
CCI 2*
 
 
 
 
 
Calul
Calaret
Tara
Punctaj total
Locul
Ben Bendeguz
Peter Tuska
Ungaria
69,30
1
Whanyano
Martin Dimitrov
Bulgaria
92,31
2
Temp
Zhivko Dobrev
Bulgaria
115,99
3
In cadrul probei de Dresaj, care s-a desfasurat vineri, 10 octombrie, si la finalul careia nimeni nu a fost eliminat, cuplul cal-calaret a trebuit sa execute o serie de miscari impuse si a primit note de la 1 la 10. Sambata, 11 octombrie, a avut loc proba de Cross-Country, cea mai spectaculoasa, dar si cea mai periculoasa proba, deoarece obstacolele au fost fixe, masive, in teren variat, au presupus sarituri peste busteni, bazin cu apa si diferite obstacole din lemn masiv. In functie de dificultatea clasei, timpul optimal pentru parcurgerea traseului a variat intre 4 si 7 minute, distanta traseului intre 1.500 m si 3.800 m, iar numarul de obstacole naturale intre 20 (la Novici) si 34 (la CIC 2*). Cel mai ridicat nivel din competitie, clasa CIC 2*, este singurul concurs de doua stele (2*) din Romania organizat in ultimii 3 ani si a avut cel mai inalt grad de dificultate din tara. In cadrul probei de Obstacole, care s-a desfasurat duminica (12 octombrie), s-au penalizat depasirea timpului, refuzul de a sari si daramarea obstacolelor.
Sambata, dupa inchiderea probei de Cross-Country, au intrat in teren Atelajele cu doi cai pentru proba de Maraton. Duminica, Finalul Probei Concursului Complet International a fost urmat de proba de Conuri pe teren plat pentru concurentii de la Atelajele cu patru cai si Proba combinata, de Maraton si Conuri, pentru Atelajele cu 2 cai.
In urma Concursului demonstrativ de Atelaje cu 2 si 4 cai, locul intai si doi au fost adjudecate de Attila Pal si Imola Simon, cu cele 2 atelaje cu care au participat in concurs iar locul a fost castigat de echipajul format din Istvan Dobandi si Marta Dobandi.
 
Ogari, costume si masini de epoca
Daca sambata a fost ziua cea mai spectaculoasa la nivelul competitiei, duminica a fost centrata in jurul recrearii atmosferei Belle Époque prin parada de ogari si prin expozitia de masini de epoca Morgan. Asociatia Morgan a fost infiintata in anul 2007 si isi propune sa reuneasca posesori si pasionati din Romania in scopul de a promova tot ceea ce inseamna aceasta marca, de la traditie la pasiunea pentru un anume stil de viata, pentru privilegiul de a conduce o adevarata masina sportiva. Morgan ramane o masina sportiva, de mare viteza si cu o acceleratie impresionanta, reprezentand un mod exclusivist si traditional de a te bucura si de natura, dar si de tot ceea ce si-ar putea dori un impatimit al sporturilor cu motor.
 
Prima editie Karpatia Horse Trials s-a dovedit a fi o reteta de succes, asa cum intuisem, imbinand profesionalismul competitiei ecvestre cu pitorescul Domeniului Cantacuzino din Floresti, judetul Prahova. A fost o bucurie sa vad un asemenea interes din partea publicului: mii de oameni au venit la eveniment si au intrat perfect in atmosfera Karpatia, unii dintre ei repectand chiar dress code-ul Belle Époque. Ma bucur sa vad ca exista o atractie tot mai mare fata de acest sport nobil si tot ceea ce s-a intamplat in aceste zile mi-a dat sperante ca publicul, atat cel bucurestean, cat si din toata tara, va aprecia tot mai mult cultura echitatiei. Karpatia Horse Trials a pus Domeniul Cantacuzino din Floresti pe harta celor mai importante competitii ecvestre din tara, iar aceasta prima editie ne-a incurajat sa continuam sa dezvoltam evenimentul in anii care urmeaza”, a declarat Mihnea Virgolici, directorul Karpatia Horse Trials. 
 
Competitiile din cadrul primei editii Karpatia Horse Trials au fost organizate de Fundatia Cantacuzino Floresti in colaborare cu Asociatia Sportiva Hipohouse, cu implicarea si participarea directa a Federatiei Ecvestre Romane (FER) si a Federatiei Ecvestre Internationale (FEI).
Pretul participarii la eveniment a fost de 10 lei pe zi, iar incasarile obtinute vor ajunge in fondul destinat restaurarii Domeniului Cantacuzino Floresti.
 
Mai multe fotografii de la fata locului dar si impresii despre eveniment, puteti afla de pe pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/karpatiahorse.
 
Aici puteti vedea, pe scurt, ce s-a intamplat pe Domeniul Cantacuzino Floresti, in cele 3 zile ale Karpatia Horse Trials:
 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu