Evenimente Go out

Maine incepe Karpatia Horse Trials

Maine incepe Karpatia Horse TrialsMaine incepe Karpatia Horse Trials, prima competitie ecvestra intr-un loc nobiliar, Domeniul Cantacuzino din Floresti

Irina Bossy-Ghica, descendenta directa a familiei Cantacuzino: „Competitia ecvestra Karpatia Horse Trials este primul eveniment de anvergura pe care ne-am propus sa-l organizam pentru a reda viata Domeniului Cantacuzino din Floresti.”

In acest sfarsit de saptamana, pe celebrul Domeniu Cantacuzino din Floresti, judetul Prahova, are loc Karpatia Horse Trials, eveniment hipic international aflat la prima editie. Domeniul Cantacuzino va redeveni un spatiu plin de viata, elegant si autentic, destinat pasionatilor de calarie, precum si iubitorilor istoriei nobiliare din Romania, cuprinzand in program atat Concursul Complet International de echitatie, cat si evenimente conexe, precum parada cu ogari si expozitie de masini de epoca.

Irina Bossy-Ghica, coproprietara Domeniului, stra-stranepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino („Nababul”), printul caruia i-a apartinut mosia de la Floresti la inceputul secolului XX si care a comandat construirea Palatului „Micul Trianon”, va fi prezenta la eveniment si a avut amabilitatea sa ne vorbeasca despre Karpatia Horse Trials si despre planurile de viitor pe care ea impreuna cu ceilalti initiatori ai Fundatiei Domeniul Cantacuzino le au cu privire la Domeniu:

„Pentru mine, Floresti nu este o «reintoarcere», pentru ca in copilarie nu fusesem niciodata in acest loc unde s-a nascut bunica mea:  nu aveam voie sa calcam in locurile unde familia noastra «a supt sangele poporului», dupa cum obisnuiau comunistii sa se exprime! 
Nu este o reintoarcere, ci achitarea unei datorii. Datoria pe care Romania n-a onorat-o, lasand in paragina monumentul de la Floresti care a starnit admiratia multor personalitati in vremea lui.

Am decis deci ca ma voi achita eu de aceasta datorie fata de familia Cantacuzino, din care ma trag si care a dat atatea personalitati de vaza cu care Romania se poate mandri.

Competitia ecvestra Karpatia este primul eveniment de anvergura pe care ne-am propus sa-l organizam pentru a reda viata Domeniului Cantacuzino. Eleganta calariei se incadreaza perfect in acest parc care fusese prevazut pentru calarie si vanatoare. Veniturile acestui eveniment va contribui la restaurarea fantanii din nifeum si la consolidarea ruinei. Asteptam inceperea finantarilor prin fonduri europene nerambursabile pentru a candida, bineinteles. Dar pana atunci, de trei ani incoace, am pornit deja lucrul angajand un mester pietrar din Franta, care a stat doi ani si a lucrat la degajarea blocurilor de piatra de la baza monumentului, incercand sa-i invete pe localnici cum se taie piatra. Vom continua, sper, si dupa plecarea lui. Localnicii trebuie inclusi in acest proiect, pe care ar trebui sa si-l aproprieze. Vrem sa lucram in cooperare si cu primarul comunei si cu toti cei care au dorinta de a contribui la acest nobil proiect. Intentionam sa organizam si concerte, in timpul verii, si tot felul de activitati care sa atraga atentia cetatenilor asupra acestui monument si asupra datoriei pe care o avem de a intretine si salva patrimoniului – deja foarte distrus – al acestei tari.
Dar cine mai vorbeste azi de datorii, mai ales cand e vorba de datorii morale…? E o notiune pe care trebuie s-o reabilitam.” (Irina Bossy-Ghica)


Competitia ecvestra internationala

Karpatia Horse Trials organizeaza 2 tipuri de competitii oficiale care ocupa locul central al evenimentului: Concurs Complet International (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) si Concurs de atelaje cu doi si patru cai (Maraton, Conuri). Probele, in acelasi timp elegante si spectaculoase, vor constitui o dovada a armoniei cuplului calaret-cal, care se va remarca prin precizie si fluenta, atentie si incredere, suplete si cooperare. De la Dresaj si Cross-Country pana la Obstacole, probele din competitie vor fi un adevarat deliciu pentru iubitorii de adrenalina, care vor urmari cu sufletul la gura miscarile de sincronizare ale calului si calaretului. Emotiile mari vor fi in cadrul probei de Cross-Country, in care orice pas gresit poate avea urmari serioase. 

Dupa organizarea mai multor evenimente hipice internationale de succes, am raspuns bucuros acestei noi provocari venite din partea Domeniului Cantacuzino Floresti. Evenimentul isi propune sa marcheze inceputul unui lung proces de renastere a acestui loc impresionant si suntem convinsi ca toti cei care vor veni in 10 si 12 octombrie vor fi impresionati de spectacolul oferit aici. Invitatii si participantii la acest eveniment vor fi din toate colturile lumii, din Africa de Sud, SUA, Germania si lista poate continua. Ii asteptam deci pe toti cei care vor sa-si bucure inima si ochii sa ni se alature pentru a trai impreuna emotiile generate de un evenimente international unic in Romania: Karpatia Horse Trials!” (Mihnea Virgolici, Director Eveniment)

Eleganta echitatiei va fi imbogatita printr-o parada de ogari, proprietarii din toata tara ai acestei rase nobile fiind invitati sa participe in numar cat mai mare, alaturi de exemplarele lor. Pentru a contribui la atmosfera Belle Époque, organizatorii ii invita sa vina imbracati corespunzator epocii pe care doresc sa o recreeze. O alta activitate pe care Karpatia Horse Trials o propune vizitatorilor consta in plimbari cu trasura pe aleile cu castani si platani centenari, prin care se va putea cunoaste intregul Domeniu.

 

Programul celor trei zile Karpatia Horse Trials 2014

Vineri, 10.10.2014

10:30 Novici – Dresaj

12:00 CCI 1* – Dresaj

14:30 CCI 2* – Dresaj

15:30 CIC 1* – Dresaj

 

Sambata, 11.10.2014

11:00 Novici – Cross-Country

12:00 CCI 1* – Cross-Country

13:00 CIC 1* – Cross-Country

14:30 CCI 2* – Cross-Country

16:00 Atelaje 2 cai – Proba de Maraton

 

Duminica, 12.10.2014

11:00 Novici – Sarituri Obstacole

11:30 Prezentare Fox Hunting

12:00 CCI 1* – Sarituri Obstacole

12:45 Atelaje 4 cai – proba de Conuri

13:45 CCI 2* – Sarituri Obstacole

14:15 CIC 1* – Sarituri Obstacole

14:35 Masini ca pe vremuri: Clubul Morgan Romania

14:55 Parada cu ogari

15:15 Atelaje 2 cai – proba combinata Conuri si Maraton

16:00 Ultima promenada

17: 00 Festivitatea de Premiere

 

Pentru a intra in atmosfera evenimentului, va invitam sa urmariti acest filmulet de prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=vp9-trE6SkY.

Informatii despre eveniment gasiti si pe http://www.karpatiahorse.ro/ sau pe pagina oficiala de Facebook, https://www.facebook.com/karpatiahorse.

Competitiile din cadrul primei editii Karpatia Horse Trials sunt organizate in colaborare cu Asociatia Sportiva Hipohouse, cu implicarea si participarea directa a Federatiei Ecvestre Romane (FER) si a Federatiei Ecvestre Internationale (FEI).

 

Pretul participarii la eveniment este de 10 lei pe zi, iar biletele biletele pot fi achizitionate de la intrare. Incasarile obtinute vor ajunge in fondul destinat restaurarii intregului Domeniu.


Micul Trianon – o istorie tumultoasa de peste 100 de ani

Istoria palatului Micul Trianon coboara pana in 1911 cand printul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogati oameni ai epocii sale, cunoscut si sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brancoveanu si de doua ori prim-ministru al Romaniei, incepe constructia acestuia pe locul vechiului conac (construit intre 1840 și 1842 de catre vornicul Grigore Cantacuzino). Aspirand sa-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter si etaj), fatada continand zece coloane neoclasice. Domeniul cuprindea gradini de agrement si terenuri de vanatoare si echitatie, iar in partea de sud un parc imens cu arbusti rari in jurul unor copaci batrani, care a fost completat de catre arhitectul Emile Pinard cu o gradina à la française. Criza economica si izbucnirea Primului Razboi Mondial, precum si moartea Nababului in 1913 au impiedicat finalizarea proiectului. Nici dupa al Doilea Razboi Mondial lucrarile de restaurare si utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru ca Micul Trianon a impartasit soarta a aproape tuturor resedintelor de tara din Romania, fiind preluat de catre stat.

Martor la cele mai negre momente ale istoriei Romaniei, Domeniul Cantacuzino din Floresti are acum sansa sa-si recastige locul si imaginea binemeritate, datorita Fundatiei Cantacuzino Floresti, al carei scop este restaurarea intregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, si promovarea lui la nivel national si international si introducerea lui in circuitul public.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu