Concerte Go out

„Oedipe” de George Enescu

„Oedipe” de George EnescuOpera Naţională Bucureşti oferă publicului o nouă reprezentaţie a celei mai cunoscute lucrări lirice româneşti  Oedipe” de George Enescu – joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Prezentat în premieră în ediţia trecută a aceluiaşi Festival, spectacolul „Oedipe” în regia Andei Tabacaru-Hogea, scenografia Vioricăi Petrovici şi coregrafia lui Răzvan Mazilu, aduce pe scenă, pe muzica lui George Enescu, întreaga viaţă a lui Oedipe, de la naştere până la tragicul sfârşit.

 Prezenţă activă pe scenele lirice din România, binecunoscut publicului meloman şi recunoscut de critica de specialitate, Adrian Morar, care va dirija spectacolul „Oedipe” pentru prima dată la Bucureşti, face parte dintre artiştii ai căror carieră se află în plină ascensiune.
În cariera mea am parcurs multe partituri generale de operă, dar pot să afirm cu toată convingerea că partitura generală a operei Oedipe este cu totul aparte. Enescu a transmis către realizatori o concepţie fermă despre modul în care doreşte să i se interpreteze opera. Muzicienii acestei instituţii, de pe scenă şi din fosă, înţeleg pe deplin mesajul lui Enescu şi avem siguranţa unei realizări de înalt profesionlism.”, este de părere dirijorul Adrian Morar.
 
  Baritonul Ştefan Ignat, unul dintre cei mai apreciaţi solişti ai instituţiei, va interpreta rolul titular al operei: „După un deceniu de interpretare a rolului Oedipe, timp în care am colaborat cu numeroşi dirijori şi parteneri de scenă în şase producţii diferite ale acestei opere, pot afirma că este cel mai complex rol de bariton din întreaga mea carieră.Oedipe este un personaj al tuturor timpurilor, iar povestea este încâlcită, fantastică și zguduitoare”.
 
  Ştefan Ignat a fost ovaţionat pe scenele lumii în rolul Oedipe la Cagliari – Italia, Illinois – SUA, unde, datorită acurateţii muzicale, casa de discuri Albany Records editează un CD cu această capodoperă enesciană. Repertoriul său este variat, incluzând printre altele: Wotan din „Aurul Rinului” de R.Wagner, Scarpia din „Tosca” de G. Puccini, Jago din „Otello”, Nabucco din opera omonimă, Germont din „Traviata” de G. Verdi. De asemenea, baritonul Ştefan Ignat este apreciat şi în presa de specialitate.
 „Făclia tinută în mână de David Ohanesian mai are un sutinător, Ștefan Ignat, indubitabil cel mai important român care s-a apropiat în totalitatea partiturii de personajul enescian…” criticul muzical Costin Popa.
 
Parcursul operei „Oedipe” de George Enescu la Opera Naţională Bucureşti este strâns legat de cel al festivalului care poartă numele marelui compozitor. Stagiunea 1958 – 1959 a fost marcată de premiera naţională a acestei opere, la două decenii de la cea mondială de la Paris (1936). Spectacolul a fost prezentat în cadrul primei ediţii a Festivalul Internaţional „George Enescu”, la 22 septembrie 1958. Echipa de realizatori era una de excepţie (dirijor: Constantin Silvestri, regia: Jean Rânzescu, decoruri: Roland Laub, costume: Ofelia Tutoveanu, maestru de cor: Gheorghe Kulibin, coregrafia: Gelu Matei). Indiferent de montările de factură diferită ale acestei opere, lucrarea reprezintă una dintre mărcile prin care Opera Naţională Bucureşti s-a prezentat de-a lungul timpului, în semn de consideraţie pentru cel mai mare compozitor român, George Enescu.
 
În cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, Opera Naţională Bucureşti prezintă:
 
OEDIPE
de George Enescu
Libretul de Edmond Fleg, spectacol în limba franceză
26 septembrie, ora 19.00, Opera Naţională Bucureşti
 
Dirijor: Adrian Morar
Regie: Anda Tabacaru Hogea
Coregrafie: Răzvan Mazilu
Scenografie: Viorica Petrovici
Maestru de cor: Stelian Olariu
Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan
 
Distribuţie:
 
Oedipe – Ştefan Ignat
Tiresias           – Horia Sandu
Creon – Vicenţiu Ţăranu
Păstorul – Liviu Indricău
Marele Preot – Marius Boloş
Phorbas – Octavian Dumitru
Străjerul – Mihnea Lamatic
Thesée – Şerban Vasile
Laïos – Hector Lopez
Jocaste – Oana Andra
Sfinxul – Andrada Ioana Roşu
Antigone – Simona Neagu
Mérope           – Antonela Bârnat
Femeia tebana – Zoica Şohterus

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu