Filme Go out

O fata in rau: Pretul iertarii

O fata in rau: Pretul iertarii“I have never heard of a girl who has been thrown in the river and lived to tell the tale”
 
Un documentar de scurtmetraj HBO, premiat cu Oscar, regizat de Sharmeen Obaid-Chinoy, inspirat dintr-o poveste reala, care merita fiecare secunda pentru a-l urmari! O poveste incredibila despre supravietuire!
 
Documentarul este ca un strigat de ajutor pentru mii de femei. Practica "crimelor de onoare", din pacate, este foarte raspandita in Pakistan, unde poti fi acuzata oricand ca ai compromis onoarea familiei. Sub aceasta acuzatie, tu, ca femeie, poti fi ucisa cu pietre, impuscata si nu numai. "Crimele de onoare" presupun uciderea femeii pentru a apara cinstea familiei, o pedeapsa care apare, de obicei, in urma nerespectarii obiceiurilor stricte. Pedeapsa e considerata drept un rau necesar intr-o tara conservatoare, predominant musulmana.
 
Filmul incearca sa exploreze cat mai mult complexitatea problemelor cu care se confrunta femeile din Pakistan, dar si complexitatea drepturilor pe care le au sau, mai bine punctat, pe care nu le au!
 
Povestea incepe de la o tanara extrem de curajoasa, care se lupta pentru viata ei! Saba Qaiser, o fata de numai 19 ani, este impuscata in cap, trupul ii este indesat intr-un sac de plastic si apoi azvarlit intr-un rau. Printr-o minune, rana fetei nu e mortala, iar ea isi recapata constiinta si reuseste sa iasa din apa. Cine sunt atacatorii ei? Tatal si fratele tinerei, care doreau sa se razbune pe ea pentru ca a indraznit sa faca alegerea de a se casatori fara permisiunea lor.
 
O tanara curajoasa care, prin faptul ca a acceptat sa apara in acest documentar si sa atraga atentia asupra ei, isi pune din nou viata in pericol. Are tot respectul si toata admiratia mea.
 
Singura ei dorinta este sa isi vada atacatorii dupa gratii, insa nimeni nu-i intelege dorinta, nici macar mama ei, care considera ca alte fete ar fi fost pedepsite si mai rau pentru ceea ce au facut.
 
In aceasta societate, presiunea pusa asupra victimelor, de a-si ierta atacatorii pentru ca ei sa nu faca inchisoare, este uriasa si uneori insuportabila. Dar, de cele mai multe ori, nu victima ofera iertarea, ci rudele ei, ea fiind ucisa in majoritatea cazurilor.
 
Ce-i drept, urmarind acest documentar, te umpli de frustrare si neputinta si esti absolut socat de ceea ce se intampla! Dar vine si ca un dus rece peste tine, care iti aduce aminte ca inca traim intr-o lume cu civilizatii si culturi diferite, in care opinia ta despre importanta vietii nu corespunde cu opinia altora!

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu