Evenimente Go out

Farmecul feminin celebrat de AraArt in licitatia de Martisor

Farmecul feminin celebrat de AraArt în licita ia de Măr i orț ț șMiercuri, 2 martie, AraArt organizează o licitație de Mărțișor cu 161 de lucrări de artă decorativăşi plastică, printre care se numără nume importante ale patrimoniului cultural românesc: Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petrașcu. Numeroase lucrări din Licitația AraArt numărul 28 sunt expresii picturale care evocă diverse valențe ale farmecului feminin.

Printre cele patru lucrări ale lui Ștefan Luchian care pot fi adjudecate în Licitația numărul 28 se numără un tablou de excepție intitulat Matilda Rădoiu, un ulei pe pânză care înfățișează chipul luminos al tinerei femei. Realismul lui Coubert, luminozitatea și claritatea cromatică a impresionismului, cât și unele tendințe decorative ale post-impresionismului au contribuit la sinteza limbajului pictural al artistului, sinteză perceptibilă și în lucrarea evaluată de specialiștii AraArt la prețul de 26.000 euro. Dovada sensibilității sale vibrante și a deplinei stăpâniri a mijloacelor de expresie este în egală măsură și lucrarea Țigancă cu floare-n păr, un pastel pe carton subțire. Prețul de pornire pentru această lucrare este de 7.000 euro.
Granița dintre copilăria și adolescența feminină sugestiv redată prin formula tonitziană a ochilor accentuați sub formă de punct va sensibiliza privitorul a două dintre cele șase tablouri semnate Tonitza incluse în licitația AraArt: Intimitateși Inocență. Lucrarea Intimitate, un ulei pe carton, ce înfățișează un nud de adolescentă, pune în valoare puritatea și vulnerabilitatea feminină. Iar lucrarea grafică Inoncență, realizată folosind o tehnică mixtă: laviu și acuarelă pe hârtie, întărește acest mesaj. După cum spunea Tonitza însuși,nudul este o problemă de grație și culoare: „Grația va fi melodia ritmurilor liniare, iar culoarea învăluirea simfonică în care va șerpui acea melodie”. Cele două lucrări semnate Nicolae Tonitza sunt evaluate la prețul de pornire de 12.000 euro, respectiv de 1.000 euro pentru lucrarea grafică.
Expresie a inefabilului feminin este și lucrarea Portretul unei doamne, semnată Theodor Aman și evaluată de experții AraArt la prețul de 5.500 euro. Pictorul este cunoscut drept primul artist român care a făcut pași hotărâți în modenizarea viziunii și limbajului plastic, atrăgându-și din partea contemporanilor erudiți chiar acuza de a fi autorul unei opere cu influențe mai mult franceze decât românești.
Alte valențe ale feminității prezentate într-o notă caldă și seducătoare se regăsesc în compozițiile Spălătorese șiTrei surori, semnate Samuel Mutzner.Cea din urmă, înfățișând tinere la plimbare în golful Balcic, a fost evaluată de specialiștii AraArt la prețul de 7.000 euro. Samuel Mutzner a trăit în vecinătatea lui Claude Monet, supranumit „patriarhul de la Giverny”,  motiv pentru care limbajul său pictural se manifestă în termenii unui impresionism atent să surprindă spontan diverse efecte de lumină.
Fascinația lui Iosif Iser pentru frumusețea Dobrogei și a localnicilor, sursă de inspirație care a generat timp de patru decenii unul dintre ciclurile tematice preferate de acesta, se remarcă și în lucrarea Tătăroaică cu mandolină,evaluată la prețul de pornire de 5.000 euro.
Dar căldura și sensibilitatea nu sunt numai atribute feminine, motiv pentru care un piesaj liric semnat Ion Andreescu se integrează perfect în Licitația AraArt numărul 28, alături de portretele și nudurile amintite mai sus. Lucrarea La câmpexprimă o sensibilitate nuanțată până la fineți impresioniste de culoare, printr-o expresivitate caldă. Putem spune fără urmă de echivoc că avem în acest caz o lucrare care dă adevărata măsură a talentului artistului ajuns la maturitate, un motiv în plus pentru ca prețul de pornire fixat de AraArt să fie 12.000 euro.
 
Nu în ultimul rând, vibranta Venețiecontemplată de doamne și domnișoare este pentru Gheorghe Petrașcu o imensă și stranie metropolă plutitoare, ale cărei palate cu ziduri macerate de timp și de ceață închid în ele ecouri îndepărtate. Astfel, uleiul pe carton, „Veneția” poate fi adjudecat pentru 7.000 euro. În antiteză cu Veneția lui Petrașcu, de o frumusețe gravă, austeră, fxată în armoniile severe ale unor palate cu smalțuri vechi, Nicolae Dărăscu surprinde în lucrarea „Chioggia” o Veneție într-o voluptate coloristică ce păstrează toată strălucirea și căldura soarelui care străbate vechiul oraș cu sclipiri de lumini și culori de un farmec aparte. Acest ulei pe pânză reprezentând un peisaj din Chioggia venețiană, intră în licitație cu prețul de pornire de 18.000 euro.
 
De asemenea, AraArt promovează prin cinci creații semnate Alex Ivanov, un artist român contemporan care a câștigat în 1998 marele premiu pentru cea mai bună lucrare de grafică la Concursul Internațional pentru Estetică de Carte de la Bratislava.
Toate obiectele de artă pot fi admirate în cadrul expoziției care anticipează licitația. Aceasta va fi deschisă pe 1 și 2 martie, între orele 11:00 și 19:00, la Casa Capșa. Celalalte lucrări şi detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţie AraArt, www.araart.ro.
 

Redactia Egirl

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu