Filme Go out

Anonymous – Cine a scris cu adevarat operele lui Shakespeare?

Anonymous – Cine a scris cu adevarat operele lui Shakespeare?Drama istorica “Anonymous”, regizata de Roland Emmerich, reia teoria conform careia adevaratul autor al poemelor si al pieselor de teatru atribuite lui William Shakespeare ar fi de fapt Edward de Vere, cel de-al XVII-lea Conte de Oxford (1550–1604). Filmul a carui actiune se petrece in trei planuri temporale succesive din viata personajului principal, Edward de Vere, urmareste interesele politice ale nobililor vremii, care urmau sa determine urmasul la tron al Reginei Elizabeth.

In ciuda subiectului politic, intrigile si lupta pentru putere, povestile de dragoste dintre personaje, enigma artistica privitoare la originea opereleor lui Shakespeare si atmosfera epocii elisabetane fac ca filmul sa nu fie deloc plictisitor. Actiunea complexa a peliculei se concentreaza in cea mai mare parte a sa asupra sfarsitului domniei Reginei Elizabeth, perioada marcata de intrigile politice dintre familia nobiliare Tudor si  Cecil, ambele urmarind sa influenteze succesiunea la tron.

De Vere (Rhys Ifans) este prezentat ca un geniu literar, care la varsta de noua ani a compus “Visul unei nopti de vara” (“A Midsummer Night's Dream”). Desi este santajat de William Cecil (David Thewlis), cel care l-a crescut, sa se casatoreasca cu Anne Cecil, fiica sa si sa renunte la ambitiile sale literareContele de Oxford continua sa scrie, inspirandu-se din propria viata. Devenind iubitul Reginei (Vanessa Redgrave), De Vere are, fara sa stie, un fiu ilegitim cu aceasta. Baiatul este adoptata si devine Henry Wriothesley, al Treilea Conte de Southampton (Xavier Samuel). Existenta acestuia si a Contelui de Essex , un alt fiu ilegitim al Reginei Elizabeth, sta in calea realizarii planurilor familiei Cecil, de a-l face rege pe James, fiul lui Mary, Regina Scotiei.

Fiind impresionat de felul in care spectatorii dintr-un teatru public sunt influentati de ceea ce vad pe scena, De Vere  hotaraste sa isi foloseasca piesele scrise in secret pentru a sustine cauza Contelui de Essex impotriva candidatului preferat de familia Cecil. Astfel, piesele “Henry V” si “Richard III” sunt opere de propaganda care au scopul de a isca o revolutie. Din cauza interdictiilor la care este supus, Contele de Oxford are insa nevoie de un “front man”, un om care sa-si asume responsabilitatea compunerii si punerii in scena a pieselor sale. Acest rol este preluat de tanarul actor William Shakespeare (Rafe Spall) in pofida omului ales de conte, Ben Jonson (Sebastian Armesto), cei trei fiind singurii care impartasesc acest secret.
Desi influenta lui Cecil scade, acesta reuseste sa o convinga pe Regina ca s-a pus la cale un complot violent pentru a o detrona. Invidiosul Jonson este cel care tradeaza planul sustinut de De Vere. Prin urmare, Contele de Essex, insotit de Contele de Southampton si de multime ar fi trebuit sa ajunga la palat pentru a-si revendica succesiunea, insa Elizabeth, influentata de Cecil, ii captureaza pe cei doi.

Pentru a salva viata fiului sau, recent descoperit, De Vere negociaza cu Regina si este de acord sa nu dezvaluie niciodata faptul ca el este adevaratul autor al operelor lui Shakespeare. Filmul se incheie clarificand succesiunea la tron si destinul lui William Shakespeare, al lui Edward de Vere, al manuscriselor si al lui ben Jonson.

Foarte apreciat de pasionatii Teoriei Oxfordiene, cu nota 6.8 pe IMDb.com, pelicula straneste interesul prin felul in care imbina tema istorica si cea literara, prestatia excelenta a actorilor si prin tehnica folosita pentru a recrea cadrul istoric. Iata si trailerul:

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu